Hlavní obsah

Třeboňští gymnazisté nechtějí komunistku v čele krajského školství, hrozí stávkou

Studenti gymnázia v Třeboni vyhlásili stávkovou pohotovost. Nesouhlasí s rozhodnutím zastupitelstva, aby oblast krajského školství řídila zástupkyně KSČM. Zůstane-li jejich akce bez odezvy hejtmana, jsou připraveni demonstrovat. Hejtman Jiří Zimola (ČSSD) označil požadavky studentů za ultimativní.

Článek

V Jihočeském kraji uzavřela koalici vítězná ČSSD s druhou KSČM. Komunisté mají tři posty v krajské radě. Uvolněný post radní pro školství a kulturu získala učitelka strakonické základní školy Vítězslava Baborová.

Učitel třeboňského gymnázia Martin Rosocha nato sepsal petici, v níž se vyjadřuje proti tomu, aby krajské školství vedl zástupce komunistů. Doposud ji podepsalo přes 4000 lidí. [celá zpráva]

Nechceme komunisty u moci, tvrdí studenti

Třeboňští gymnazisté rozesílají studentům ostatních škol žádost o podporu. Podle šéfa stávkového výboru studenta Dominika Hořejšího ji zatím mají jistou z gymnázia v Táboře a zřejmě i z Písku.

"Sama paní Baborová argumentuje, abychom ji nechali předvést, co umí a co dokáže, a nekritizovali ji ještě před jejím nástupem (...) Žena, která pohrdá názory nás mladých na její stranu jen proto, že jsme dobu jejich vlády nezažili, neuznává víceletá gymnázia jako baštu vzdělání v naší společnosti a chystá se je nahrazovat učilišti," píše se mimo jiné v prohlášení 'Nedovolme komunistům návrat k moci!'.

Odvolat ji nemohu, argumentuje hejtman

"Jak mám na prohlášení studentů a petici reagovat? Oni nechtějí jednat. Oni mi dávají ultimátum, že pokud do čtvrtka neodvolám paní Baborovou z rezortu školství, tak půjdou demonstrovat. Ptám se: je opravdu hejtman tím, kdo odvolává své radní? Nepletou si petenti kompetence?" tázal se hejtman Zimola.

Připomněl, že radní zvolilo ustavující zastupitelstvo a jedině ono je může odvolat. "Je jasně řečeno, že studenti nechtějí vyjednávat, oni nedávají čas k tomu, aby s nimi někdo jednal, aby slyšel jejich názor. Dávají ultimáta a vyhrožují," řekl hejtman. Již dříve uvedl, že musí respektovat výsledky voleb, pokud by se některý radní neosvědčil, navrhl by zastupitelstvu sám jeho odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám