Hlavní obsah

Jihočeský kraj nadále povede hejtman Zimola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Staronovým hejtmanem Jihočeského kraje byl v pátek zvolen Jiří Zimola z ČSSD. Sociální demokraté povedou kraj v koalici s komunisty, s nimiž mají v zastupitelstvu většinu 31 hlasů z 55.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lídr jihočeské ČSSD Jiří Zimola

Článek

Sociální demokraté a komunisté si rozdělili 11 radních v poměru osm pro ČSSD a tři pro KSČM. Personálním obsazením pozic zastupitelé potvrdili připravenou dohodu z koaliční smlouvy.

Sociální demokraté získali kromě hejtmana a dvou náměstků další dva uvolněné radní. Starosta Veselí nad Lužnicí Jaromír Novák povede resort financí a starosta Větřní Antonín Krák dopravu. Dalšími radními za ČSSD budou náměstek českobudějovického primátora Miroslav Joch, starosta Volyně Václav Valhoda a starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka.

Nedávejte KSČM školství, vyzýval učitel

Funkce uvolněných radních za komunisty budou zastávat starosta Horní Stropnice Václav Kučera a učitelka strakonické základní školy Vítězslava Baborová. Kučera povede resort životního prostředí, zemědělství a venkova. Baborová se bude věnovat školství a kultuře. Neuvolněným radním za KSČM bude jindřichohradecký advokát Tomeš Vytiska.

Volba Baborové však vyvolává v kraji emoce. Učitel třeboňského gymnázia Martin Rosocha sepsal petici, v níž se vyjadřuje proti tomu, aby krajské školství vedl zástupce komunistů. Podepsalo ji přes 1000 lidí. "Vyzývám paní Baborovou, zda nechce svou nominaci na místo uvolněného radního zvážit. Není to nic proti ní, ale domnívám se, že by tak důležitý resort jako školství nemělo řídit KSČM," uvedl před hlasováním zastupitel za ODS Tomáš Jirsa. Baborová však následně se svou nominací souhlasila a byla i zvolena.

Ve volbách v jižních Čechách získala ČSSD 18, komunisté 13, Jihočeši 2012 devět, občanští demokraté osm, KDU-ČSL čtyři a TOP 09 a STAN tři křesla v zastupitelstvu. V minulém volebním období vedla kraj koalice ČSSD a ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám