Hlavní obsah

Topolánkovi se bouří vlastní poslanci

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek se dostává do čím dál většího tlaku. Bojuje nejen s opozicí a prezidentem, ale také s lidmi ve vlastní straně. To se naplno projevilo ve středu při jednání Sněmovny. Po poklidném schvalování zákonů se nečekaně sešel na více než hodinu klub ODS. Po něm byl Topolánek viditelně rozčílený.

Foto: ČTK

Předseda vlády Mirek Topolánek

Článek

Následovalo jeho prohlášení o tom, že se nenechá šéfem soc. dem. Jiřím Paroubkem vydírat, a další kritika Václava Klause, že proti ústavním zvyklostem nepověřil Topolánka sestavením nové vlády. Navíc Klause kritizoval i kvůli tomu, že nechce dát politikům dost času na dohodu o nové vládě. [celá zpráva]

„Ustupuje Paroubkovi“

Co přimělo šéfa ODS k jeho středečnímu prohlášení? Podle poslanců ODS to byli právě členové klubu. Nemají informace o výsledcích jednání Topolánka a Paroubka. Obávají se, že jejich šéf ustupuje soc. dem. a je ochoten připustit Paroubkovo paktování s komunisty při sestavování vlády.

Někteří členové ODS považují za nepřijatelné, aby jen polovinu ministrů do nové vlády nominovala odcházející koalice a polovinu soc. dem. po konzultacích s komunisty. Topolánkovy poslance prý rovněž vyděsila úterní Paroubkova slova o tom, že dohoda na vládě odborníků je na spadnutí a již se rýsují nějaká jména. Byl to přitom právě klub ODS, který po vyjádření nedůvěry vládě přijal usnesení, podle kterého ODS úřednickou vládu odmítá.

Podle informací Práva se hlasitě ozval např. pražský poslanec Jiří Janeček. „Byla diskuse o další pozici, neměli jsme jednotný názor, jinak bychom nediskutovali tak dlouho,“ připustil místopředseda klubu Jan Bürgemeister s tím, že v debatě budou dál pokračovat, což je podle něj naprosto v pořádku.

Topolánek kritizuje kvůli nové vládě Paroubka i KlauseVideo: ČTK

Topolánek kritizuje kvůli nové vládě Paroubka i Klause

„Jak se s tím popereme, to ještě ukáže čas,“ řekla Právu místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová v narážce na debatu o úřednické vládě.

Němcová již minulý týden varovala, aby si strana zavírala vrátka tím, že vyloučí byť i hypotetické možnosti.

„Mám pochybnosti nad dosavadním způsobem vyjednávání,“ přiznala místopředsedkyně komory. „Jednáme s Jiřím Paroubkem o nějaké překlenovací vládě a říkáme, že polovinu ministrů nominuje koalice a polovinu po dohodě s komunisty soc. dem. To je pro mě principiálně nepřijatelné,“ uvedla Němcová.

Podle ní Topolánek klub ujistil, že Paroubkova verze není pravdivá, jednání jsou na počátku, situace není uzavřena. Premiér prý požádal poslance, aby tyto první kroky neposuzovali vzrušeně a nechali mu mandát pokračovat v jednáních.

Hrozí Hrad, ne Lidovým dům

Podle jednoho z poslanců Topolánek slíbil, že svolá mimořádné jednání stranické výkonné rady. Termín ale nesdělil. Někteří členové klubu připustili, že nálada je velmi vypjatá a Topolánek možná bude mít problém udržet stranu jednotnou.

Na klubu měly padat i názory, podle kterých nehrozí ODS největší nebezpečí z Lidového domu, ale z Hradu.

O dusné atmosféře v Topolánkově straně svědčí i fakt, že místopředseda ODS Ivan Langer původně chtěl, aby klub hlasováním podpořil následné Topolánkovo veřejné prohlášení. Nakonec ale couvl.

Reklama

Výběr článků

Načítám