Hlavní obsah

Nazlobený Topolánek popřel vše, co včera politici řekli o dohodách

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Soukup

Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek i šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek ve středu vystoupili s komentáři o proběhlých jednáních k vytvoření nové vlády. Topolánek řekl, že se od Paroubka nenechá vydírat dalšími požadavky. Popřel informace o výsledcích jednání o nové vládě, které v úterý Paroubek a také předseda KDU-ČSL Jiří Čunek zveřejnili.

Topolánek kritizuje kvůli nové vládě Paroubka i KlauseVideo: ČTK

 
Článek

Evidentně rozladěný Topolánek se pustil jak do ČSSD, tak do prezidenta Václava Klause. Nelíbí se mu dosavadní přístup prezidenta, který navzdory ústavním zvyklostem nepověřil předsedu nejsilnější strany sestavením nového kabinetu a ani toto pověření negarantoval. Premiérovi vadí i tlak, který prezident vyvíjí na rychlost jednání.

Dodal, že i nadále hodlá používat termín "letní překlenovací vláda", který prezident během dopoledne kritizoval. "Budu to dál takto nazývat, má to tento charakter," řekl Topolánek.

Nenechám se vydírat, hřímal Topolánek

Topolánek byl nazlobený i na předsedu ČSSD Jiřího Paroubka. "Nenechám se vydírat," vzkázal mu. Reagoval tím na úterní Paroubkova slova o tom, že bude návrhy konzultovat s komunisty a dalšími poslanci.

Šéf ČSSD rovněž řekl, že konzultovat vznik nové vlády bude, s kým bude chtít, včetně komunistů. Právě to, aby se KSČM nijak nepodílela na vládě, je jedním z požadavků ODS, z nichž nehodlá slevit.

Řekl, že pokud má Paroubek prezidentem požadovaných 101 hlasů, může se vypravit na Hrad a Klause požádat, ať ho pověří sestavením vlády. Jednání podle Topolánka budou pokračovat nejdříve v pátek.

Paroubek, který měl briefing ještě před Topolánkem byl ve svých vyjádřeních skoupý. Definitivní dohoda prý zatím není na stole.

V úterý říkal: "Do konce tohoto týdne jsme schopni se dohodnout na funkční vládě... Já myslím, že se to dovíte do několika desítek hodin, na kterém jméně (budoucího premiéra) jsme se shodli." Mluvil o tom, že na stole jsou dvě tři jména a koalice a opozice si posty ve vládě rozdělí půl na půl. Totéž říkal v úterý i Čunek.

Paroubek zdůraznil, že kabinet by měl být vládou nestranických odborníků, která připraví státní rozpočet a přivede zemi k předčasným volbám.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám