Hlavní obsah

Topolánkova vláda zažila ve Sněmovně černý pátek

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Slovní útoky, protestní odchod poslanců ze sálu, nervozita. Atmosféra pátečního jednání Sněmovny měla k idyle rozhodně daleko. Pro vládu Mirka Topolánka (ODS) to byl černý pátek, kdy se opozici za pomoci rebelů z řad koalice podařilo protlačit do dalšího projednávání například zrušení zdravotnických poplatků pro děti a penzisty.

Foto: Milan Malíček, Právo

Opozice i David Rath osobně byla v pátek ve Sněmovně spokojená.

Článek

Sérii dramatických a útočných prohlášení začal hned ráno sněmovní bouřlivák David Rath (ČSSD).

Při projednávání návrhu své strany na zrušení zdravotnických poplatků se již tradičně pustil do Topolánka. Evidentně se mu zalíbilo, že jej ve čtvrtek premiér označil za Davida Le Pena Augiáše Ratha. "Z toho jsem pochopil, že vůbec netuší, kdo Augiáš je. Takže děkuji, beru to jako pochvalu, protože to byl řecký král, mimochodem velmi bohatý, měl velká stáda, právě proto měl 3000 kusů v tom svém chlévě,“ prohlásil Rath.

Pak se pustil do poslance ODS Borise Šťastného. "Třeba všichni víme, že máte velmi blízkou vazbu k Václavu Klausovi. Myslíte si, že by i dnes Václav Klaus chodil a říkal: Je třeba, aby v této zemi bylo více Viktorů Kožených. Asi by to neříkal, a to po zkušenostech s vytunelovanými fondy. Jistě na začátku si mohl myslet, že Viktor Kožený znamená pro ČR naději. Bohužel jsme pak viděli, že znamená vyčištěné peněženky a vyčištěné kapsy,“ prohlásil sněmovní bouřlivák.

Poslanci ODS nato opustili jednací sál. Rath nevynechal ani lobbistu Miroslava Šloufa. "Dále je zajímavé, byla doba, kdy Václav Klaus ohrnoval nos nad Miroslavem Šloufem, dokonce váš předseda Topolánek o něm hovořil - a teď je to volně, není to přesná citace - něco v tom smyslu, že jde o něco jako o nomenklaturní kreaturu, a dnes je situace taková, že spolu jezdí na návštěvy, na výlety, pomáhají si. Vlastně současná vláda do značné míry skutečně stojí na snaze a schopnostech Miroslava Šloufa,“ sdělil.

Místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanová (ODS), která v tu chvíli schůzi vedla, Ratha napomínala a připomínala mu, aby mluvil k věci, tedy k rušení poplatků. Neuspěla, Rath jí sdělil, že jeho protivníci mohli také mluvit o čemkoliv, tak by ho neměla přerušovat.

Premiér vidí za návrhy ČSSD a KSČM populismus

Slovní ataky pokračovaly i u projednávání návrhu na snížení spotřební daně u benzinu a nafty, se kterým ČSSD také uspěla - jde do druhého čtení. Ministr financí návrh označil za škodlivý, premiér Topolánek šel v razanci ještě dál.

"Ten návrh, pane poslanče Milane Urbane, není rozumný, on je velmi hloupý!“ rozčiloval se v jednacím sále směrem k jednomu z předkladatelů.

Klid nebyl ani u projednávání předlohy, aby energetickou koncepci státu schvalovali poslanci a nikoliv vláda. Předmětem vášnivé debaty se stala čtvrteční akce zelených, kdy vyhnali ze Sněmovny čínskou delegaci rozvinutím tibetské vlajky.

"Občas mám u této vlády pocit, že jsme se vrátili do pubertálního stádia české politiky,“ řekl k tomu poslanec ČSSD Zdeněk Jičínský. "Vezete se na populistické vlně,“ hřímal pak směrem k zeleným jeho stranický kolega Stanislav Křeček.

Topolánek, který ve Sněmovně neprožil zrovna nejšťastnější pátek, vidí za proběhlými dramaty i opozičními návrhy předvolební situaci. "Oliver Cromwell kdysi řekl, že když zasedá Parlament, tak je člověk ohrožen na hrdle i peněžence. Já si dokonce myslím, že bychom měli přijmout nějakou zásadu, že dva tři měsíce před volbami by český Parlament zasedat vůbec neměl. Míra populismu, která čiší z návrhů, které tady dnes projednáváme, je zcela očividná,“ prohlásil předseda vlády na páteční schůzi.

I přes válcování ze strany opozice, které pomáhali koaliční rebelové, si kabinet přeci jenom nějaké úspěchy na vrub připsat mohl. Vládní koalici se podařilo zamítnout návrhy na vyplacení jednorázového příspěvku pro penzisty ve výši 3000 korun a děti 2000 korun, či komunistický návrh, podle něhož by majetková přiznání měli podávat lidé s majetkem nad deset miliónů korun. Stejně tak nakonec dopadla předloha týkající se energetické koncepce. V okamžiku, kdy tento návrh ČSSD neprošel, byl slyšet hlasitý smích premiéra Topolánka.

Reklama

Výběr článků

Načítám