Hlavní obsah

Topolánek zaútočil na Klause kvůli zasahování do ODS

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek v pátek zaútočil na svého předchůdce ve funkci šéfa ODS, prezidenta Václava Klause. Varoval ho před zasahováním do dění v ODS. Prohlásil také, že prezident je více aktivistický, než sliboval.

Foto: Thierry Roge , Reuters

Český premiér Mirek Topolánek

Článek

Prezident aktivně vstoupil do dění v ODS tím, že podpořil senátní kandidáty strany v "protitopolánkovské" Praze a České Lípě, podpořil končící hejtmany, kteří Topolánka také nemusí.

V neděli, po druhém kole senátních voleb, vystoupí Klaus v Nedělní partii na Primě. Topolánek ho již dopředu varoval, aby do dění v ODS nezasahoval.

"Chtěl bych ho před tím varovat,“ řekl premiér v pátek ve Sněmovně novinářům na otázku, zda očekává, že Klaus v televizi vyzve ODS k sebereflexi. “Myslím, že jeho zasahování do dění v ODS přesahuje aktivní roli v politice,“ pustil se Topolánek do prezidenta.

Podle premiéra je Klaus nyní aktivistickým prezidentem a nikoliv nadstranickým, jak sliboval. "Mám pocit, že je více aktivistický, než sám sliboval. V tomto smyslu mu ta role nadstranického prezidenta slušela lépe,“ poznamenal Topolánek.

Šťastný: Topolánek mě zklamal

Premiérovy výroky na adresu prezidenta kritizoval poslanec ODS Boris Šťastný. Novinkám sdělil, že je Topolánkovým přístupem velmi zklamán.

"V den konání pro ODS klíčových senátních voleb bych od Mirka Topolánka očekával výzvu k našim voličům, nikoliv útok na hlavu státu a otce zakladatele strany, bez jehož zásluh by sám jen těžko mohl byl naším předsedou a premiérem,“ uvedl Šťastný.

"Z předsedových úst mohou dnes směrem k Václavu Klausovi zaznít jedině slova poděkování v těžké chvíli, nic jiného,“ doplnil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám