Hlavní obsah

Topolánek zatím nemá v ODS soupeře

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přes kritické poznámky na adresu šéfa ODS Mirek Topolánek věří, že bude na letošním prosincovém volebním sjezdu strany hladce zvolen na další dva roky do čela největší opoziční strany.

Foto: archiv festivalu Letiště

Třetí ročník festivalu Letiště se koná již tuto sobotu.

Článek

A to navzdory aféře s poslancem US-DEU Zdeňkem Kořistkou, který Topolánkova tajemníka obvinil z korupce.

"Nevidím výrazné riziko, že by mě to nějak ohrožovalo, a domnívám se, že velmi pravděpodobně budu jediným kandidátem," řekl Topolánek Právu po sobotním zasedání výkonné rady ODS v Jablonném nad Orlicí. Podle předsedy se nezabývala "prkotinami nebo nařčeními".

"Podporu v regionech cítím velmi silnou, takže to není na základě jedné výkonné rady," uvedl Topolánek s tím, že odezva přišla, aniž by o ni musel žádat. Místopředseda ODS Petr Nečas na dotaz Práva Topolánkovu domněnku o jediném kandidátovi potvrdil: "Pevně věřím, že se zachováme jako rozumná a racionálně uvažující strana."

Za jednoho z hlavních Topolánkových rivalů je v ODS považován pražský primátor Pavel Bém. Ten ale už na jaře uvedl, že má letos ambici stát se prvním místopředsedou strany a o víkendu to také potvrdil. Po krku prý Topolánkovi nepůjde.

V žádném případě, řekl v sobotu na otázku, zda přece jen neplánuje být předsedou. "Moji plnou podporu má v této chvíli Mirek Topolánek. Jakákoliv změna personální či ideová by mohla přinést nestabilitu do ODS a já bych ji považoval za nešťastnou," dodal Bém.

Post prvního zástupce šéfa se uvolní po Janu Zahradilovi, který chce být napříště součástí nejvyššího vedení ODS pouze z pozice šéfa europoslanců ODS. Ani další potenciální soupeři zatím neoznámili kandidaturu na předsedu.

Šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý tvrdí, že se rozhodne až podle okolností, zda bude o některou z funkcí usilovat. Ani Nečas, který byl před dvěma lety považován za nejpravděpodobnějšího nástupce Václava Klause, letos o předsednickou židli bojovat nechce. Bude-li mít však podporu spolustraníků, pokusí se obhájit pozici místopředsedy.

Zástupcem předsedy bude chtít zůstat s vysokou pravděpodobností středočeský hejtman Petr Bendl. Obhájit místopředsednické křeslo se možná pokusí i místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová.

"Kampaň mne osobně neuráží"

Výkonná rada ODS se v sobotu také zabývala kampaní před krajskými a senátními volbami. Občanští demokraté podle Topolánka musí v souvislosti s billboardy ČSSD "zareagovat na novou filozofii odtahování kampaně od skutečných problémů".

V inzertní příloze sobotního Práva nazvané Socánek se objevila křížovka "Socánkova luštěnice: Co si myslím o tupoláncích". Ti, kteří tajenku rozluštili, našli odpověď: "falešní a prázdní". Je to zjevná odezva na Klausovu SMS, v níž před dvěma lety hodnotil Topolánkův projev na kongresu.

"Každá strana vede takovou kampaň, jakou si myslí, že osloví své voliče. Mě to osobně nijak neuráží," reagoval nyní na soc. dem. Topolánek.

Výkonná rada se v sobotu rovněž usnesla, že ODS nebude v Senátu ani v krajských zastupitelstvech spolupracovat s KSČM. Vyzvala ostatní strany, aby před volbami sdělily svůj postoj ke KSČM a možnostem spolupráce s touto stranou.

Občanští demokraté také označili snížení ratingu České republiky za jasný důkaz špatného hospodaření Špidlovy a Grossovy vlády dluhů a vysoké nezaměstnanosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám