Hlavní obsah

Topolánek: Protikorupční balíček je represivní, navrhneme systémová řešení

Novinky, Jiří Mach
Praha
Aktualizováno

Protikorupční balíček je příliš represivní, navrhujeme systémová řešení, prohlásil ve čtvrtek šéf ODS Mirek Topolánek po jednání s premiérem Janem Fischerem k problematice protikorupční strategie vlády. Podle Topolánka má ODS hned několik výhrad k protikorupčnímu balíčku a hodlá k němu přidat další návrhy. Shodu našli oba státníci na zachování rozpočtu a snižování schodku.

Foto: Stanislav Zbyněk , ČTK

Premiér Jan Fischer ve čtvrtek jednal se svým předchůdcem a šéfem ODS Mirkem Topolánkem.

Článek

"Protikorupční balíček je příliš represivní. Vidím to spíše jako strašit a škodit než pomáhat a chránit,“ sdělil novinářům na tiskové konferenci Topolánek.

Občanští demokraté mají výhrady k institutu korunního svědka, protikorupčnímu agentovi i k rozšíření možností užití odposlechů.

Podle Topolánka je instrument korunního svědka možný pouze v případě, že by jeho výpověď vedla k odhalení celé organizované skupiny. Svobodu by si tím ale vysloužit neměl.

Protikorupční agent by zase získal příliš velkou a nekontrolovatelnou pravomoc. Jeho zavedení označil předseda ODS za "průlom, který je za hranou nejen úmluv, ale i Ústavy“. 

Topolánek se pozastavil i nad rozšířením možností užití odposlechů. "Odposlechy jsou takový zásah do osobní svobody, že ho lze použít jen v případě, že by hrozil trest 10 let a více,“ řekl Topolánek. Návrh ministra vnitra Martina Peciny přitom počítá s jejich užitím už při podezření ze spáchání trestné činnosti, za niž hrozí osm let vězení.

Veřejná zakázka by měla být jasná od zrodu do hrobu. Je třeba ji svléknout do naha a předvést ji v plné kráse.
Premiér Jan Fischer

Neznamená to ale, že občanští demokraté návrhy vlády nepodpoří, hodlají je ale doplnit o další opatření. "Chceme jít proti příčinám korupce,“ prohlásil Topolánek s tím, že dají zelenou zprůhlednění státních zakázek. Podle něj by měl být jejich seznam i jejich celý "životopis“ na webu. Dostávat by je také neměly firmy s neprůhlednou vlastnickou strukturou. 

Vedle toho by se měly také rozšířit i pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu ve vztahu k regionálním institucím.

S návrhy souhlasil i Fischer: "Veřejná zakázka by měla být zřetelná od zrodu do hrobu. Je třeba ji svléknout do naha a předvést ji v plné kráse.“ Doplnil také, že kompetence NKÚ byly vytvořeny před zavedením krajské struktury, proto je třeba jeho pravomoci upravit.  

O členství v komisi by se losovalo

ODS našla inspiraci mimo jiné v americkém systému udělování zakázek. V budoucnu by se tak mohli členové komisí losovat z prověřeného okruhu lidí.

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda již požádal, aby Fischer prověřil všechny členy výběrových komisí a v případě pochybností zrušil zakázky. Tímto návrhem se bude vláda podle Fischera zabývat během dvou týdnů.

Ministerský předseda se s šéfem ODS shodl na tom, že žádná z opatření, která by vedla k prohloubení deficitu státního rozpočtu, by neměla Sněmovnou projít. Občanští demokraté proto nepodpoří žádný z levicových návrhů ani navrácení mateřské na úroveň z loňského roku.  

Na řadě je levice

Podle Topolánka je třeba dodržet dohodu o zachování tzv. Janotova balíčku, z kterého po hlasování o rozpočtu "nezbylo téměř nic“. Proto ODS projedná v parlamentních klubech i některé návrhy svých poslanců a senátorů, které by mohly deficit zvýšit, a stáhne je.

V pořadí čtvrtým mítinkem před zahájením lednové schůze Sněmovny dokončil premiér jednání s pravicovou a středovou částí politického spektra. Nyní ho čekají náročnější diskuze s levicovými stranami, které mohou svými návrhy dále prohlubovat už tak rekordní deficit. Fischer by jim rád především vymluvil návrh na vyplacení jednorázového příspěvku ve výši 2 400 korun k penzi, plošné zrušení zdravotnických poplatků a zrušení bezplátné nemocenské v prvních třech dnech nemoci. 

Protikorupční balíček úřednické vlády

Institut korunního svědka by za určitých podmínek zaručoval tomu, kdo se podílel na závažné organizované trestné činnosti, beztrestnost výměnou za klíčové svědectví. Svědek by musel vydat prospěch z trestné činnosti, nepokračovat v jejím páchání a nahradit škodu. Jeho svědectví by muselo vést k usvědčení kompliců.

Institut by bylo možné použít u všech zločinů s horní hranicí trestní sazby minimálně osm let vězení a u vyjmenovaných zločinů, které mají podle ministerstva vnitra vysoký korupční potenciál. Mezi ně předloha řadí pletichy v insolvenčním řízení, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, zneužití pravomoci veřejné osoby či uplácení.

Protikorupční agent by podle návrhu mohl beztrestně "předstírat zájem podílet se na trestném činu". Podmínkou pro užití agenta by bylo, že by se osoba dopustila trestného činu i sama bez agentova přičinění.

Rozšířit by se měl i okruh trestných činů, u kterých je možné použít policejní odposlechy. Předloha reaguje na to, že trestní zákoník zvýšil hranici pro zvlášť závažné zločiny z osmi na nejméně deset let vězení, pokud jde o horní hranici trestní sazby. Tímto posunutím vypadla řada skutkových podstat z kategorie zvlášť závažných trestných činů a není na ně už možné použít odposlechy. Balíček počítá s tím, že odposlechy by bylo možné použít u těch zločinů, kde je horní hranice trestní sazby minimálně osm let vězení.  

Návrh také počítá s novelizací daňového řádu. Podle nyní platné úpravy by se od 1. ledna 2011 zúžil policistům přístup k informacím z daňového řízení. Balíček toto omezení ruší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám