Hlavní obsah

Topolánek: Paroubek mění názor na radar podle větru

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek ve středu ostře reagoval na slova předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, který po jednání ve Washingtonu připustil změnu odmítavého postoje k radaru, pokud se ukáže, že Írán disponuje balistickými střelami. Podle Topolánka by mělo nečinné čekání na technologický pokrok Íránu fatální následky pro bezpečnost země.

Článek

Topolánek obvinil Paroubka, že "jeho výrok je tím nejhorším od jeho památné povolební řeči o Vítězném únoru" a že "účelově a populisticky mění názor podle toho, jak mu zrovna na jeho nasliněný prst zafouká politický vítr".

"Ukazuje totiž, že ČSSD má v čele předsedu, který si vůbec neuvědomuje, v jakém světě žijeme. Kdybychom čekali s přípravou účinné obrany až na chvíli, kdy bude mít Írán jaderné zbraně a ještě dokonalejší balistické rakety, než má dnes, mělo by to fatální následky," zdůraznil Topolánek.

Paroubek: Íránci nikdy nebudou mít hromady raket

Paroubek během své návštěvy USA prohlásil, že ČSSD je připravena změnit své odmítavé stanovisko k americkému radaru na území ČR, pokud by se raketová hrozba z Íránu prokázala. "Pokud třeba v budoucnu tady (íránské) balistické rakety budou, jsme připraveni třeba modifikovat své stanovisko. Ale to blízké budoucno vypadá ne za pár let, ale za nějakých sedm až deset let," řekl předseda ČSSD.

Vyslovil názor, že "Íránci nikdy nebudou mít nějaké hromady raket, pokud je vůbec budou mít". Paroubek se podle svých slov shodl s předsedou zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů Tomem Lantosem, že "íránská politika se v příštích letech může vydat po jiných cestách, než jak to očekávají někteří američtí politici".

Rusové zatím nedostali od USA žádné návrhy

Ruská strana zatím stále nedostala konkrétní písemné americké návrhy, které by podle USA mohly uklidnit jeho obavy z výstavby protiraketové základny v Polsku a ČŘ, ani odpověď na nabídku společně využívat radarovou stanici v ázerbájdžánské Gabale. V Moskvě to ve středu řekl ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Reklama

Související články

Paroubek jedná ve Washingtonu o radaru

Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek na návštěvě USA a jednal s ředitelem americké protiraketové agentury MDA Henrym Oberingem o případném umístění radarové...

Výběr článků

Načítám