Hlavní obsah

Topolánek odmítl post eurokomisaře a řekl, že chudí neplatí žádné daně

– Praha • Aktualizováno
Novinky,

Bývalý premiér Mirek Topolánek v Nedělní partii na Primě řekl, že nestojí o místo eurokomisaře a chce jít do podzimních parlamentních voleb. Podle něj hlavním tématem podzimních voleb bude ekonomická krize a kompetence ji řešit. Současně ale Topolánek přišel s několika kontroverzními vyjádřeními, jako že chudí lidé u nás neplatí daně.

Článek

Spekulace o tom, že míří na místo evropského komisaře, Topolánek jasně odmítl. „Tyto spekulace roznášejí mí soupeři, já jsem o to zájem neprojevil, moje ambice to není, nejsem už zvyklý nikoho poslouchat,“ zakončil své vyjádření bývalý premiér.

Topolánek také řekl, s čím jde do voleb. Chce nabídnout lídra se zkušeností, který bude schopný řešit krizi. Tím lídrem myslel sebe samého. „V politice musíte umět nabídnout sám sebe,“ řekl.

Chudí žádnou daň neplatí.
Mirek Topolánek

Předseda ODS si je i jistý, jaká budou témata pro předčasné volby: „Jedním bude ekonomická krize a kompetence ji řešit.“ Další témata ale uvést nechtěl s tím, že ODS svůj program teprve zveřejní.

Podle něj má pravice za krize šanci: „Je vidět, že levice neumí řešit krizovou situaci.“ Podle Topolánka je nutné se postavit před lidi a říci jim, "co udělám za první, za druhé a za třetí.“

O neschopnosti levice svědčí podle něj i to, že za konjunktury vytvářela schodek.

Přestože Topolánek odmítl zveřejnit témata, s nimiž ODS přijde, tak si vyhradil právo komentovat už zahájenou kampaň ČSSD.

Chudí daně neplatí, tvrdí expremiér

Topolánek se tvrdě pustil do plánu sociální demokracie snížit daně nejchudším. Podle něj jde o populismus. Uvedl, že člověk s devatenáctitisícovým platem a dvěma dětmi stejně žádné daně neplatí, takže lidé brzo pochopí, že není co snižovat.

Komentáře nečtu. Skoro nikdo je nečte.
Mirek Topolánek

„Chudí žádnou daň neplatí, nebo platí málo. Daně platí lékaři, učitelé, úředníci, střední stav,“ řekl Topolánek, podle kterého je potřeba zachovat stávající daně.

Kalousek je soupeř i partner

Topolánek zmínil i své představy o uspořádání po volbách. Nechce velkou koalici: „Je to prohra, je to havarijní politika, znamená to nárůst pravicového extremismu.“ Také se vyjádřil ke Kalouskově straně Top 09. „Nemyslím si, že TOP 09 bude soupeřit o stejné voliče, je to strana složením lidí i tím, co hlásá, pravostředová, ODS je napravo od TOP 09,“ řekl a uvedl i pro koho je: „Existuje tu prostor hlasů, které propadly ve volbách (do EP), jsou to hlasy středových voličů, co nechtějí volit ODS a chtějí volit napravo.“

Podle něj je TOP 09 velký soupeř, ale současně možný vládní partner.

Úspěchy předsednictví

Topolánek se také znovu ohlédl za končícím českým předsednictvím v Evropské unii. Podle něj se na něm negativně projevil pád vlády, jinak ale viděl řadu úspěchů. Zmínil úspěšné řešení plynové krize i návštěvu Karla Schwarzenberga na Blízkém východě, jemuž se podařilo prosadit otevření humanitárních koridorů za války v Gaze. Je přesvědčen, že se podařilo zlepšit energetickou bezpečnost a přitlačit ambiciózní Francii, aby neprosadila masivní regulace finančního sektoru.

Na námitku moderátora, že v komentářích je kladně hodnoceno jen sjednocení nižší DPH pro některé služby, řekl „Komentáře nečtu. Skoro nikdo je nečte.“ Když mu moderátor sdělil, že komentáře v Economistu čte milión lidí, expremiér kontroval: „Komentáře ve Wall Street Journalu, Economistu a Finacial Times byly velmi podjaté, účelové až lobbyistické.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám