Hlavní obsah

Topolánek nepřesvědčil rebely ODS pro podporu církevních restitucí

– PRAHA

Rebelové ODS Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec a Jan Schwippel trvají na svém. Stále nechtějí podpořit vládní verzi církevních restitucí znamenající vyplatit církvím během 60 let 270 miliard korun. Nepřesvědčil je ani premiér a šéf ODS Mirek Topolánek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý

Článek

Rebely se snažilo na úterním jednání poslanců ODS ´zlomit´ ke změně názoru i vedení jejich klubu. Stejně jako Topolánek neuspělo.

„Hodinu a půl padaly jasné argumenty, proč to má proběhnout v souladu s usnesením klubu a v souladu s názorem ODS. Po asi deseti výzvách promluvil i pan poslanec Tlustý a řekl, že to nepodpoří. Samozřejmě budeme dále jednat,“ komentoval jednání poslanců ODS šéf klubu Petr Tluchoř.

Další schůzky se podle něj uskuteční v tomto nebo příštím týdnu.

Premiér nechtěl jednání komentovat

Topolánek z jednání klubu odešel předčasně a odmítl jeho výsledek komentovat. „Zeptejte se pana poslance Tlustého,“ poznamenal pouze. Raninec a Schwippel novinářům řekli, že jim špičky ODS vyčítaly to, že svými požadavky k církevnímu zákonu údajně ohrožují koalici a připravují tak půdu pro nástup opoziční ČSSD k moci.

Žádné doplnění vládního návrhu o přesnější výpočet církevního majetku a jeho finanční kompenzace jim ale prý vedení strany nenabídlo. "Zazněla tam spousta těch obvinění jako v minulosti, argumentů minimum," řekl Schwippel.

Paroubka ve vládě nechtějí

„Usnesení Poslanecké sněmovny zní jasně a pokud se ta důvodová zpráva nedoplní, tak nevidím jiný prostor, než vlastně dál ten zákon neprojednávat,“ řekl Raninec. Stejně jako Schwippel zdůraznil, že mu rozhodně nejde o pád vlády. „Nepřejeme si vládu ani s komunisty, ani s Jiřím Paroubkem,“ prohlásil. Na otázku, zda se nebojí, že kvůli zablokování církevního zákona opustí koalici lidovci odpověděl: „To je ale jejich rozhodnutí“.

Tlustý považuje za pokrok, že část členů klubu pochopila, že je vhodné o zákonu jednat a hledat nad ním kompromis. „Já za racionální názor, který tam padal, považuji to, že je ochota jednat. Padl tam také návrh na jednání s předsednictvem klubu,“ řekl novinářům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám