Hlavní obsah

Špičky ODS budou kvůli Tlustému opět řešit církevní restituce

PRAHA

Výkonná rada ODS se v pondělí zřejmě vrátí k zákonu o majetkovém vyrovnání s církvemi, jehož projednávání ve sněmovně zablokovalo spolu s opozicí několik poslanců ODS v čele s Vlastimilem Tlustým. Neplánovaný odklad projednávání klíčového zákona způsobil ve vládní koalici napětí.

Článek

Lídři ODS mluví o tom, že "rebelům" jde ve skutečnosti o rozložení současné koalice a církevní zákon jim slouží jen jako záminka. Poslanci ODS kolem Tlustého zase tvrdí, že někdo se snaží na ně případný rozpad koalice "hodit".

Koalice chtěla prosadit, aby dolní komora ukončila první kolo parlamentní debaty o sporném zákonu ještě na květnové schůzi. Zákonodárci se ale k normě vrátí asi až v červnu. Opozice a nespokojení poslanci ODS žádali od vlády doplnění zákona o ohodnocení majetku. Kabinet sice text doplnil, pochybnosti kritiků tím ale nerozptýlil.

Vláda počítá s vrácením asi třetiny majetku zabaveného za komunistické vlády církevním řádům, zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun. I s úrokem by to bylo za 60 let celkem přibližně 270 miliard korun. Podle odpůrců předlohy návrh zvýhodňuje církve oproti jiným restituentům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám