Hlavní obsah

Tlustý odmítá, že šíří pomluvy o Bendlovi. Podal trestní oznámení

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý se brání nařčení, že stojí za letáky pomlouvajícími středočeského hejtmana Petra Bendla (ODS). Ty jsou šířeny na Kladensku. Tlustý kvůli tomu podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý

Článek

"Přibližně před hodinou jsem podal na státní zastupitelství v Praze trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu pomluvy na neznámého pachatele,“ oznámil ve středu na narychlo svolané tiskové konferenci Tlustý.

Podle rebela se trestní oznámení týká článku, který zveřejnil server iDnes.cz. Jak uvedl Tlustý, autor v něm spekuluje o původcích kampaně proti Bendlovi. Odkazuje například na slova volebního lídra ČSSD ve Středočeském kraji Davida Ratha, že za kampaní může být Tlustý jako Bendlův rival. Rath tuto verzi nevyloučil ani ve středu. "Může to být i vyřizování účtu uvnitř v ODS," řekl Novinkám. Zroveň ale připustil ale, že Tlustý o akci nemusí vědět.

Občanský demokrat se přitom domnívá, že pro policii nebude těžké zjistit reálného zadavatele letáků.

:. Leták namířený proti působení Petra Bendla ve vedení Středočeského krajefoto: Právo

"Určitě se podaří vypátrat, kdo to skutečně organizuje. Až se to podaří, tak budu považovat svou osobu za zcela očištěnou,“ řekl. Tlustý zdůraznil, že nedisponuje žádnými prostředky, kterými by takovou kampaň řídil. "Nemám žádný volební štáb ani agenturu, nemám dokonce žádné zbytečné peníze,“ řekl.

Vendeta ze církevní restituce?

Tlustý již před časem upozornil, že kvůli svému negativnímu postoji k vládní verzi církevních restitucí bude terčem negativní kampaně. Ve středu naznačil, že za obviněním by mohl být „trest“ za jeho názor.

"Místo věcné diskuse o výši daní, církevních restitucích, jsem čím dál víc napadán z věcí, ve kterých je velmi těžká obhajoba,“ postěžoval si. "Že by to byla úplná náhoda, to se mi nejeví,“ uvedl v souvislosti s obviněním z autorství letáků a svým postojem k restitucím. O autorovi letáků ovšem nechtěl spekulovat.

"Já to nevím, kdo za tím může být. Policie to může vypátrat,“ sdělil Tlustý. A dokonce prohlásil, že v případě církevních restitucí není v rozporu s premiérem Mirkem Topolánkem. „Na poslaneckém klubu k žádné kontroverzi mezi Topolánkem a mnou nedošlo,“ dodal.

S Bendlem není na kordy

Rebel odmítl, že by byl ve sporu s hejtmanem Bendlem. "S Petrem Bendlem žádný konflikt neexistuje. Mám zájem, aby Bendl svou pozici obhájil,“ prohlásil.

Tlustý dokonce chtěl, aby se hejtman tiskové konference zúčastnil, volal mu kvůli tomu. Bendl je ale v zahraničí. "Bylo by lepší, kdybychom zde byli oba. Což uděláme příště. Další postup bude společný s Petrem Bendlem,“ doplnil Tlustý, který podle svých slov vždy respektoval, že je hejtman lídrem do krajských voleb.

Podle Tlustého je za letáky snaha poškodit středočeskou ODS. "Jsem si jist, že je to provokace a snaha rozeštvat středočeskou ODS,“ prohlásil.

Rath: leták se trefil do černého

Bendlův volební soupeř Rath letáky považuje za pravdivé. Odmítl ovšem, že by za nimi stála sociální demokracie. „Sociální demokracie za tím není, není to součástí naší kampaně,“ řekl Novinkám Rath. „Pánové jsou trošku hysteričtí. Asi proto, že pan Bendl má máslo na hlavě a ten leták se trefil do černého,“ prohlásil. Podle Ratha může za akcí být například někdo, komu vadí „Bendl tím svým zbohatlickým a nabubřelým způsobem života“.

Kritizuje, že Bendl s Tlustým podali trestní oznámení. Sám takový krok neučinil ve chvíli, kdy byl terčem webových stránek AntiRath. „Myslím si, že takovými věcmi se policie obtěžovat nemá. To si mají vyřídit v rámci politického boje uvnitř ODS nebo vně ODS v rámci politiky,“ uvedl Rath.

Reklama

Výběr článků

Načítám