Hlavní obsah

Topolánek jede k Blairovi pro reformní recepty ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Učit se správné věci od správných lidí bez ohledu na předsudky" se chystá šéf nejsilnější opoziční strany Mirek Topolánek při čtvrteční půlhodinové návštěvě u britského premiéra Tonyho Blaira v Downing Street 10.

Článek

Předseda ODS to řekl včera na tiskové konferenci, kterou ovšem ironií osudu uspořádal s někdejším hlavním Blairovým rivalem, britským expremiérem Johnem Majorem. Ten se v Praze účastnil na pozvání ODS mezinárodní konference Forum Populini 2006, věnované partnerství státu a soukromého sektoru.

ODS se inspiruje i labouristickou reformou školství

"ODS se snaží využívat dobrých zkušeností odkudkoli. Inspirujeme se u slovenských reforem, i když zdaleka ne u všech, a také u zkušeností z Finska či Španělska," prohlásil Topolánek. Od Blaira si slibuje kromě debaty o českém předsednictvím v EU v roce 2009 především know-how ze školství. Novinářům přiznal, že od labouristů ODS "tak trochu opsala" reformu vysokoškolského vzdělávání, naopak reformy zdravotnictví po vzoru Británie by se měla ČR vyhnout.

Blair je ale v Česku vnímán jako úzký spojenec ČSSD, kterou svou návštěvou podpořil. Podle Topolánka však jeho cesta za Blairem dokazuje, že ODS není předpojatá. "Nemáme zapotřebí ohánět se ideologií jako pan Paroubek," řekl Topolánek. Návštěva u rivala konzervativců podle něj není ničím nepřirozeným - jejich schůzka je jen náhradou za neuskutečněné setkání v Praze.

Major: Umějí se o sebe postarat

John Major (63), který vedl Británii v letech 1990-97, se ve středu odmítl k předvolební situaci v ČR jakkoli vyjádřit. Ačkoli přijel do Prahy už v úterý, kdy s Topolánkem povečeřel, včera pouze prohlásil, že předseda ODS nemá před červnovými volbami zapotřebí sbírat od něj rady, protože "se o sebe umí dobře postarat sám". 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám