Hlavní obsah

Topolánek: Ať se na návratu Čunka domluví zelení s lidovci

– PRAHA
Právo, Novinky, dan, znk

Premiér Mirek Topolánek se distancoval od sporu, zda by se měl vrátit šéf lidovců Jiří Čunek do vlády. Podle jeho nedělního prohlášení v České televizi jde o spor mezi KDU-ČSL a zelenými a jejich lídři by si ho měli sami vyřešit.

Foto: Právo

Premiér Mirek Topolánek se distancoval od sporu, zda by se měl vrátit šéf lidovců Jiří Čunek do vlády.

Článek

„Problém návratu předsedy KDU-ČSL do vlády není problém premiéra ani ODS, ale problém dvou menších stran, které by se měly dohodnout,“ řekl premiér.

Toto stanovisko potvrdil i v pondělním prohlášení médiím.

"Vzhledem k rozdílným názorům koaličních partnerů a neutrálnímu postoji ODS k návratu Jiřího Čunka do vlády, jsem poskytl prostor pro dohodu dvou menších koaličních stran, pokud k ní dojde v nejbližší době. Tím ale nesnímám svou zodpovědnost jako premiéra a vím, že pokud k dohodě nedojde, budu muset rozhodnout sám," uvedl v prohlášení.

Bursíka Topolánkův postoj překvapil

Bursíka premiérův postoj zaskočil. „Je to pro mě nepříjemné sdělení. My nejsme dvoukoalice, jsme trojkoalice. Vypadá to, jako by zelení bránili Čunkovi návratu do vlády, KDU-ČSL to chtěla a ODS to bylo jedno. ODS to nemůže být jedno,“ reagoval v ČT Bursík.

Dodal, že největší díl viny nesou lidovci, kteří trvají na návratu svého šéfa. „Očekávali jsme, že KDU-ČSL, která je primárně vinna za tu situaci, nabídne řešení, a to se nestalo,“ dodal Bursík.

Do volby prezidenta, která začne osmého února, by se podle Bursíka o Čunkově návratu jednat nemělo. Jako důvod uvedl, že by nedokázali zabránit spekulacím, že ODS vyměnila Čunkův comeback za lidovecké hlasy pro Václava Klause.

Do volby prezidenta, která začne osmého února, by se podle Bursíka o Čunkově návratu jednat nemělo. Jako důvod uvedl, že by nedokázali zabránit spekulacím, že ODS vyměnila Čunkův comeback za lidovecké hlasy pro Václava Klause. Bursík také lidovce vyzval, aby si urychleně našli na ministerstvo pro místní rozvoj ministra, který by mohl resort plnohodnotně řídit.

Čunek vnímá Topolánkův výrok pozitivně, ale dodává, že to, zda se má vrátit, musí rozhodnout Topolánek.

„Chápu, že to má pan premiér těžké, ale jestliže v koaliční smlouvě je, že koaliční strana navrhne kandidáta, a tady není žádný jiný důvod než žebříček popularity sestavený po nesmyslném tlaku na mě, tak by mě premiér měl jmenovat,“ řekl Právu Čunek. Podle posleního průzkumu CVVM se Čunkova popularita propadla na 12 procent.

„Podezřelé a velmi komické“

Jeho kauzy vyvolávají stále řadu otázek. ČSSD chce, aby podezřelé okolnosti zastavení Čunkovy kauzy prověřila sněmovní vyšetřovací komise.

Nelíbí se jí, že se kvůli Čunkovi scházeli bývalý ministr spravedlnosti a nyní konzultant úřadu vlády Pavel Němec, místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera a ostravská krajská státní zástupkyně Zlatuše Andělová. Účastnit se měla i nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

Bursík na dotaz, zda také má o vyšetřování kauzy pochybnosti, uvedl: „Já jsem vicepremiér, to je pro mě choulostivá otázka. Musím říci, že rozporuplná vyjádření aktérů působila velmi podezřele. To, že se jeli projet někam novým autem, působilo velmi komicky.“

O tom, jak by se nejlépe vyšetřilo, zda bylo v kauze Čunek vše v souladu s právem, se hodlá poradit s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám