Hlavní obsah

TOP 09 zahájila kampaň v Hostivici: Nebudeme to dělat jako Rath

Právo, Novinky, Oldřich Danda
Hostivice

TOP 09 a Starostové ve čtvrtek oficiálně zahájili svou kampaň pro senátní a krajské volby. Jako místo si symbolicky zvolili středočeskou Hostivici, bydliště zatčeného Davida Ratha. Bývalého středočeského hejtmana, potažmo celou ČSSD si také představitelé TOP 09 a Starostů vzali na mušku při svých projevech.

Foto: Oldřich Danda, Právo

TOP 09 a Starostové zahájili volební kampaň symbolicky ve středočeské Hostivici, bydlišti Davida Ratha. Po boku Heleny Langšádlové stojí Miroslav Kalousek a Petr Gazdík.

Článek

„Hostivice je symbolem toho, jak se politika dělat nemá,“ vysvětlila na úvod Helena Langšádlová, která je lídrem středočeské kandidátky TOP 09, proč k zahájení kampaně došlo právě tam. Slíbila, že TOP 09 a Starostové nebudou dělat politiku v krajích jako ČSSD.

Jedním z klíčových témat její strany má být transparentnost. TOP 09 a Starostové hodlají zveřejňovat všechny smlouvy a výdaje nad 50 tisíc korun. Rovněž určí konkrétní osoby, které budou odpovídat za nakládání s penězi. „Bez těchto pravidel se nebudeme účastnit krajské rady,“ řekla Langšádlová.

Na čtvrtečním zahájení kampaně nechyběl ani první místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. Prohlásil, že na rozdíl od ČSSD nebude jeho strana nic lakovat narůžovo, ale bude říkat pravdu o stavu krajských peněz. Dodal, že v kraji není nedostatek financí, jen se s nimi špatně nakládá. „Stejně jako se o to snaží ministerstvo financí, i kraje udělají v budoucnu vše proto, aby každý viděl na každou vynaloženou korunu,“ dodal Kalousek.

Akci narušili mladíci s transparenty

Do Hostivice se ve čtvrtek dopravili nejen všichni kandidáti na hejtmana, ale i senátorští kandidáti. Petr Gazdík, který je předsedou hnutí Starostové a nezávislí a zároveň se uchází o místo hejtmana Zlínského kraje, zopakoval, že TOP 09 a Starostové vsadí v kampani zejména na osobní kontakt s lidmi. Jak už dříve informovaly Novinky, seskupení zvolilo nový koncept kampaně, který se užívá spíše v zámoří či západní Evropě. Politici uskuteční tzv. door-to-door kampaň, kdy budou obcházet jednotlivé domy, případně bude možné zvát si politiky k sobě domů. [celá zpráva]

Foto: Oldřich Danda, Právo

Zahájení kampaně TOP 09 a Starostů v Hostivici doprovodil protest mladíků s cedulemi.

Podle Gazdíka investují strany do kampaně pro krajské volby 28 miliónů korun, pro senátní volby šest miliónů.

Zahájení kampaně narušilo několik mladíků, kteří si přinesli cedule s hesly namířenými proti TOP 09. Na dotaz popřeli, že by je k tomuto gestu někdo pobízel či jim za to dokonce platil. Kalousek nicméně v souvislosti s jejich protestem zmínil nově seskupené hnutí Středočeši 2012, v jejichž čele stojí bývalá mluvčí Davida Ratha Berill Mascheková a za které kandiduje i Rathova žena Eva.

Reklama

Výběr článků

Načítám