Hlavní obsah

TOP 09 žádá připojení ČR k fiskálnímu paktu, jinak nepodepíše koaliční smlouvu

• Aktualizováno

TOP 09 požaduje, aby se Česká republika ještě letos připojila k evropskému fiskálnímu paktu, který ČR zatím na evropské úrovni odmítá. Místopředseda strany a ministr financí Miroslav Kalousek v úterý po schůzi stranického vedení TOP 09 řekl, že bez tohoto závazku nepodepíše chystanou novou koaliční smlouvu s ODS a LIDEM.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Předsednictvo na svém úterním jednání rovněž doporučilo podporu vládního návrhu zákona o rozpočtové odpovědnosti, takzvanou finanční ústavu. "Předsednictvo TOP 09 konstatuje, že vládní návrh směřuje ke stejnému cíli jako mezinárodní závazek členských zemí EU," uvedla strana v prohlášení.

Návrh ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti je podle TOP 09 dokonce přísnější než fiskální pakt. "TOP 09 proto bude požadovat, aby v koaliční smlouvě ODS, TOP 09 a LIDEM byl obsažen závazek vlády připojit se k této smlouvě na úrovni EU ještě v roce 2013," usneslo se vedení strany.

Nečas: podstatnější je rozpočtová odpovědnost

Premiér Petr Nečas upozornil, že TOP 09 nikdy tento požadavek dopředu nesignalizovala, přesto věří, že "není veden myšlenkou vyvolat na tomto tématu vnitrokoaliční střet ve světle výsledku prezidentských voleb".

Za daleko důležitější považuje Nečas schválení zákona o rozpočtové odpovědnosti. "Schválení finanční ústavy bude faktickým testem toho, kdo v České republice chce realizovat politiku rozpočtové odpovědnosti. Teprve po schválení tohoto zákona má smysl vést debatu o ratifikaci Smlouvy o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii. V této souvislosti považuji za potřebné přijmout také ústavní zákon o referendu k přistoupení k euru," dodal.

ODS mrzí ultimáta

Požadavek TOP 09 komentoval v rozhovoru pro ČT24 ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). "Doufám, že to není záminka pro vyvolání třenic uvnitř koalice a získání nějakého potenciálu po prezidentských volbách," uvedl.

Ministra dopravy Zbyňka Stanjuru (ODS), který předsedá pracovní skupině pro revizi koaliční smlouvy, mrzí podle jeho slov, že se TOP 09 opírá o ultimáta. "ODS představila širší priority pro revizi koaliční smlouvy již minulý týden, ale bez ultimát. Ve čtvrtek odpoledne čeká koalici další schůzka, kde bude mít TOP 09 prostor nám svůj požadavek vysvětlit. Předpokládám, že ho spolu s dalšími spornými body zařadíme na program K9, která bude řešit rozpory v revidované koaliční smlouvě,“ uvedl.

LIDEM bude chtít také nová opatření

Předseda strany a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v České televizi podotkl, že je vždy možné se dohodnout. Odmítl názor ODS, že postoj jeho strany je ultimativní. "Jednou musí také větší strana mít pochopení, že musí uzavřít kompromis," podotkl Schwarzenberg. Pokud se strany nedohodnou, budou podle něj vládnout dál bez podepsané koaliční smlouvy.

Předsedkyni koaliční LIDEM Karolínu Peake překvapilo, že "se zjevně mění podmínky vyjednávání nové koaliční smlouvy". Jasně bylo řečeno, a prosazovala to hlavně strana TOP 09 prostřednictvím svého vyjednavače Drábka, že žádná nová témata se do vyjednávání vnášet nebudou," uvedla.

Dodala, že pokud bude prostor pro nová témata, pak také LIDEM budou chtít prosadit některá opatření, jako je například snížení povinných odvodů na sociální nebo zdravotní zabezpečení.

Předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka se zase domnívá, že by postoj TOP 09 mohl vést k předčasným volbám. „Poté, kdy bohužel prošly církevní restituce, a vláda prosadila navzdory odporu ČSSD i tzv. druhý pilíř, už nemá TOP 09 žádnou silnou motivaci zůstávat v rozkládající se a upadající Nečasově vládě. Možná tak půjdeme volit do Sněmovny už v letošním roce. ČSSD je připravena podpořit rozpuštění Poslanecké sněmovny,“ napsal Sobotka na svém facebookovém profilu.

Rozpočet vyrovnaný nebo v přebytku

Česko bylo spolu s Velkou Británií na jaře jedinou zemí EU, která nepodepsala evropskou smlouvu o fiskální unii. Premiér Petr Nečas (ODS) se kvůli tomu střetl s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Podle návrhu fiskálního paktu by přistoupivší státy do svého právního řádu, nejlépe přímo do ústavy, zakotvily pravidlo, podle kterého by jejich strukturální rozpočet měl být v podstatě vyrovnaný nebo v přebytku. Povolený bude u strukturálního rozpočtu deficit do výše 0,5 HDP dané země. Na to, zda země "zlaté" pravidlo ukotvily v domácím právu, či ne, bude dohlížet Soudní dvůr EU. Provinilé zemi by mohl udělit pokutu do výše 0,1 procenta HDP.

Reklama

Výběr článků

Načítám