Hlavní obsah

TOP 09 podpoří grilování Vondry, na schůzi ke kauze Promopro nedorazí

Novinky, sad
Praha
Aktualizováno

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) a Petr Gazdík (TOP 09) byli hosty Partie na Primě. Gazdík řekl, že se s kolegy schůze ke kauze Promopro nezúčastní. Tím vlastně umožní její konání. Bárta mimo jiné připustil, že některé operace by si měl pacient platit, a také to, že v koalici panují osobní antipatie, ale ty se prý už otupily.

Článek

Neúčast zástupců TOP 09 na schůzi bude znamenat, že opozice při nižším počtu přítomných poslanců dokáže prosadit schválení jejího programu. ODS, která nebude mít dostatek hlasů na to, aby projednávání tohoto bodu zabránila, takový postup pokládá za porušení principů koaliční spolupráce.

ČSSD chce navrhnout, aby Sněmovna doporučila premiérovi odvolání ministra Alexandra Vondry (ODS) kvůli kauze předražených zakázek pro společnost Promopro v době českého předsednictví EU.

Vít Bárta (VV) naznačil, že nechce příliš útočit na Alexandra Vondru (ODS), aby neohrozil celou vládu a nedošlo k "vnitřní revoluci v ODS".

"Nechceme, aby kauza pana Vondry vedla k tomu, že se v ODS vyrojí spoustu osobností, o kterých se říká v médiích, že jsou kmotry."

Zároveň však Bárta sdílí s TOP 09 obavy okolo Vondrovy kauzy Promopro.

Petr Gazdík z TOP 09 řekl, že neudělá nic na podporu pana Vondry a upřesnil, že na schůzi Sněmovny ke kauze Promopro nedorazí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Petrem Gazdíkem v nedělním pořadu Partie.

Platit za robotické operace

Podle Bárty je alfou a omegou zdravotnické reformy definovat standard a nadstandard. Ve zdravotnictví je podle něj mnoho neefektivního. Definovat standard prý musí lékaři a Bárta chce zvýšení platů lékařů pouze v tom případě, když lékařská komora definuje nadstandard pro příští rok.

Je potřeba ušetřit asi 12 miliard korun, 3 miliardy na lécích, několik miliard na rušení akutních lůžek a zhuba 6 miliard má vyřešit rozdělení na standard a nadstandard, domnívá se Bárta.

Typický příklad nadstandardu je podle něj robotická operace. "S robotem stojí 150 000, bez robota 30 000. Kdo chce malou jizvu, ať si připlatí 100 000," řekl.

Gazdík dále uvedl, že zvyšovat se bude jen jeden poplatek - za pobyt v nemocnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám