Hlavní obsah

TOP 09 podá ústavní stížnost kvůli balíčku

Právo, sp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opoziční TOP 09 podá ústavní stížnost proti způsobu schvalování vládního daňového balíčku ve Sněmovně. V TV Prima to včera řekl předseda této strany Jiří Pospíšil. Ústavní stížnost kvůli porušení zákona o jednacím řádu připravuje i ODS.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Pospíšil (TOP 09)

Článek

Podle Pospíšila vláda v daňovém balíčku vytáhne příští rok lidem z kapes deset miliard korun a odmítla s opozicí jednat. Ta se poté snažila přijetí balíčku ve Sněmovně zabránit, a to i natahováním diskuse.

„Dvakrát jste porušili jednací řád, což je zákon. Je tedy logické, aby to posoudil Ústavní soud,“ řekl Pospíšil v debatě ministrovi průmyslu a obchodu za ANO Karlu Havlíčkovi.

Sněmovna schválila zvýšení daní na alkohol, tabák a loterie

Domácí

Vláda minulý týden ve Sněmovně prosadila zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky i lihoviny. Zvýší se také poplatek za vklad do katastru nemovitostí z nynějších 1000 Kč na 2000 Kč. Pojišťovny budou muset zdanit část svých technických rezerv a tyto rezervy budou nově daňově uznatelné v menší míře než dosud.

Jako určitou kompenzaci Hav­líček zmínil snížení sazby DPH na vodné a stočné, nižší sazbu DPH pro restaurace i pro některá řemesla či služby. Vyslovil také přesvědčení, že kvůli zdanění rezerv pojišťovny se předepisované pojistné nezvýší.

Přijdou s návrhy

Místopředseda ODS Martin Kupka i Pospíšil chtějí nyní přijít s návrhy, jak přidat učitelům dalších pět miliard, aby byl splněn slib premiéra navýšit jejich platy o 15 procent. TOP 09 navrhne v rozpočtu o stejnou částku snížit slevy na dopravu pro důchodce a studenty.

Průzkum: ČSSD a SPD by se nedostaly do Sněmovny

Domácí

K přesunu pěti miliard do oblasti školství vyzvaly vládu odbory a Svaz průmyslu a dopravy. Havlíček zopakoval, že platy učitelů za sedm let vzrostou o 18 tisíc Kč na 45 tisíc Kč v roce 2021.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám