Hlavní obsah

TOP 09 láká ODS k pražské koalici, Svobodovi nabízí post primátora

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Pražská TOP 09 se pokouší resuscitovat jednání o vytvoření magistrátní koalice. Nabídla proto občanským demokratům možnost, podle níž by se mohl do primátorského křesla vrátit Bohuslav Svoboda. ODS v posledních týdnech jednala o magistrátní koalici s ČSSD, ANO a Trojkoalicí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS)

Článek

Podle šéfa pražské TOP 09 Václava Novotného je za nabídkou primátorského křesla pro Svobodu programová blízkost obou subjektů a snaha ukončit již několik měsíců trvající bezvládí, které nastalo po odvolání části členů rady města a rozkolu mezi ANO, ČSSD a Trojkoalicí.

„Memorandum k Partnerství pro Prahu s ODS by mělo pomoci dokončit volební období 2014-2018. Chceme k němu přizvat také další kluby v zastupitelstvu,” dodal k nabídce zastupitel Jiří Nouza (TOP 09). Obě strany nemají většinu zastupitelů a další subjekty k dohodě potřebují.

Stávající rada v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) je podle Novotného nekompetentní a stávající stav bezvládí prý nemá obdoby. TOP 09 se již dříve pokoušela vytvořit koalici s Trojkoalicí a Piráty, kterou by podporovala právě ODS. Ve hře byly i další varianty.

ODS jedná i se stranami stávající koalice

Šéf pražské ODS Filip Humplík nabídku TOP 09 přivítal, ale zároveň zopakoval, že pro jeho stranu je klíčová shoda na programu. Svoboda je podle něj nicméně nejlepší možný primátor. S TOP 09 se občanští demokraté sejdou ve čtvrtek.

Jak Humplík dodal, aby mohla jakákoliv koalice vzniknout, „musí existovat síla, která by ji protlačila”. Narážel tím na rozložení mandátů na magistrátu, které TOP 09 a ODS nedává většinu.

ODS v úterý absolvovala další kolo jednání s představiteli ANO, ČSSD a Trojkoalicí. Podle vyjádření šéfa pražské ČSSD Miloslava Ludvíka strany nalezly shodu na 85 procentech záležitostí. [celá zpráva]

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu má hnutí ANO 17 mandátů, 12 klub TOP 09 a nezávislých. Po osmi je zastupitelů Trojkoalice, ODS a ČSSD. V zastupitelstvu jsou dále čtyři Piráti, čtyři komunisté a čtyři nezávislí.

Reklama

Výběr článků

Načítám