Hlavní obsah

TOP 09 chce posílit afghánskou misi ještě do voleb

Právo, ada, nig
Praha

Schwarzenbergově TOP 09 se nelíbí, že vláda vzdala svůj úmysl posílit českou přítomnost v Afghánistánu a do konce volebního období už do Sněmovny nepošle příslušný návrh ke schválení.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, za ním místopředseda Miroslav Kalousek

Článek

„Je to trošku vážnější věc, než si uvědomujeme,“ prohlásil v úterý na tiskové konferenci předseda strany. Podle Schwarzenberga je Afghánistán místem, kde si Česko vydobylo svou účastí dobré renomé, které bychom však mohli ztratit. „Není dobré, abychom si toto renomé pokazili,“ prohlásil šéf strany.

TOP 09 proto žádá vládu, aby návrh na posílení sil v Afghánistánů pro letošní rok neprodleně poslala do Sněmovny, aby mohl být v co nejkratší době schválen. Schwarzenberg sice připustil, že šance na schválení je malá, nicméně prý by se alespoň ukázala snaha vlády.

Schwarzenberg si nepřímo rýpnul do sociální demokracie, která navýšení vojáků v oblasti odmítá. Připomněl, že některé strany se přihlásily k nové strategii prezidenta Obamy, která počítá právě s navýšením sil v Afghánistánu, přičemž nyní argumentují hospodářskou krizí. „Je to politováníhodné,“ míní předseda TOP 09.

Na otázku, co říká strana pondělní personální rošádě v pražské ODS, uvedl místopředseda strany Miroslav Kalousek, že jde o vnitřní záležitost ODS. Položil nicméně řečnickou otázku: „Co se opravdu změnilo v ODS? Opravdu ztrácejí svůj vliv kmotři, nebo ho naopak získávají,“ uvedl s tím, že odpověď je na novinářích.

Reklama

Výběr článků

Načítám