Hlavní obsah

TOP 09 a STAN spojí pro volby v Praze síly. Pospíšil by chtěl být lídr

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) po čase opět spojí síly a půjdou společně do letošních komunálních voleb v Praze. Ve středu dopoledne představitelé obou uskupení podepsali memorandum o spolupráci a uvedli, že do projektu jdou jako rovnocenní partneři. Otevřeni jsou prý i jednání se Zelenými a KDU-ČSL. Program chtějí představit 5. dubna. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil řekl, že má ambici být lídrem a kandidátem na primátora.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil (vlevo) a šéf hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík podepisují memorandum o spolupráci a společné kandidátce pro podzimní komunální volby do pražského zastupitelstva.

Článek

Obě strany podepsaly memorandum, které se týká spolupráce na magistrátu, jednotlivých městských částí se však netýká. „Naším cílem je nabídnout lepší řízení města Prahy,” uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Praha nutně potřebuje vyřešit problémy dopravy, bytové a územního plánu. Chceme stavět mosty,” nastínil priority nové platformy předseda STAN Petr Gazdík.

„Je ostudné, když kvůli nevýstavbě bytů dochází k nárůstu cen na bydlení. To si Pražané nezaslouží,” doplnil ho Pospíšil.

Zástupci obou uskupení uvedli, že se k této platformě mohou v budoucnu přidat i další strany či nezávislé osobnosti. Strany jednají o spolupráci například se Zelenými nebo KDU-ČSL.

Tyto dvě strany tvoří nyní spolu se STAN pražskou Trojkoalici, podle pražského předsedy STAN Petra Hlubučka však ve volbách v roce 2018 už spolupráce v této podobě pokračovat nebude.

„Spolupráce s nimi je v zájmu této země. Ale musí to být dohoda nás dvou. Jednání budou probíhat a 5. dubna bude znám výsledek,” uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil s tím, že do tohoto termínu bude jasný program i lídr.

Tím by mohl být právě Pospíšil. „Mám tuto ambici, ale jsme demokratické strany a budeme o tom jednat,” řekl šéf TOP 09.

Úspěšná spolupráce

Spolupráce mezi TOP 09 a STAN není pro obě uskupení nic neznámého. „Jak známo, už jsme jednou spojenci byli,” řekl na středeční tiskové konferenci čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík, čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil oznamují spolupráci TOP 09 a STAN pro komunální volby v Praze.

Připomněl tak poměrně úspěšné období vzájemné spolupráce, které započalo krátce po vzniku „topky” v roce 2009 a skončilo na konci roku 2016. Starostové, kteří v něm byli „pod křídly” TOP 09, se rozhodli vsadit na vlastní cestu, ani jedna ze stran však z toho příliš neprofitovala. V posledních parlamentních volbách v roce 2017 obě uskupení jen těsně překonala pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do Sněmovny.

„STAN si také chtěli vyzkoušet, jaké to je být samostatní. Už tu není vzájemný konflikt, že jeden by byl starší a jeden mladší bratr,” dodal Schwarzenberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám