Hlavní obsah

To jsem nečekal, přiznal Babiš a označil premiéra za zoufalce

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) svým rozhodnutím podat demisi poškodil pověst celé vlády, reagoval ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Novinkám řekl, že takový krok nečekal.

Vyjádření Andreje Babiše k demisi vládyVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

„Jsem překvapený, to jsem nečekal. Pan premiér poškozuje práci celé vlády, ministrů, postupně ničil pověst vlády neustálými útoky proti mně,“ řekl Novinkám Babiš.

„Je to zoufalý krok zoufalého člověka. Potvrdila se jeho neschopnost něco rozhodnout,” dodal.

Původně se spekulovalo, že premiér Babiše odvolá kvůli pochybnostem ohledně jeho podnikání a korunových dluhopisů. Sobotka ale nakonec v úterý oznámil, že ještě tento týden podá demisi prezidentovi Miloši Zemanovi. Nechce prý, aby Babiš hrál roli mučedníka. Babiš se má ve středu odpoledne sejít se Zemanem na Hradě.

Nejlepším řešením by podle Babiše bylo, aby vláda dovládla v demisi do řádných parlamentních voleb, které se budou konat 20. a 21. října, řekl ČTK.

Bohuslav Sobotka oznamuje připravenost k demisiVideo: Novinky

První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek na rozhodnutí předsedy vlády reagoval se slovy, že se jedná o křeč premiéra Sobotky a ČSSD, která se uměle snaží vyvolat krizi. Řekl to během Žofínského fóra. „Sociální demokracie neví, co má dělat, při pohledu na své preference,“ citovala Faltýnka ČTK.

Faltýnek: Vzal si celou zemi jako rukojmí

Ministři z hnutí ANO se spolu s šéfem poslanců Faltýnkem sešli v úterý odpoledne na mimořádném jednání. Sobotku zkritizovali s tím, že destabilizuje zemi.

„Pan premiér a sociální demokraté poslední dny dělali dělostřeleckou přípravu k odvolání pana Babiše. Místo toho, aby pan premiér něco učinil, tak si vzal jako rukojmí celou naši zemi,” prohlásil Faltýnek.

Ministr životního prostředí Richard Brabec řekl, že Sobotka zahodil několik let současné vlády. „Řeší vážný problém, který si vytvořil sám ve svojí hlavě, možná s několika kolegy ze soc. dem.,” míní Brabec.

Reklama

Výběr článků

Načítám