Hlavní obsah

Tlustý: lidovci a zelení jsou neloajální k ODS

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rebel ODS Vlastimil Tlustý se ostře pustil do lidovců a zelených. Obvinil je z neloajality a nekolegiality vůči občanským demokratům. Svou stranu ovšem také nešetřil. Uvedl, že jeho spolustraníci reagují nepřiměřeně na jeho postoj k vládní verzi církevních restitucí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý

Článek

„Události posleních dní mne nutí se vyjádřit. Mám na mysli naprosto nepřiměřené reakce některých mých spolustraníků a dalších osob k mému postoji ohledně takzvaných církevních restitucí,“ napsal Tlustý v tiskovém prohlášení.

Někteří občanští demokraté jej například obviňují, že svým neústupným postojem sleduje rozbití vládní koalice.

Největší kritiku ale Tlustý snesl na hlavu lidovců a zelených. „Naši koaliční partneři prosadili téměř všechny své programové priority, se kterými vstupovali do voleb v roce 2006 a to na rozdíl a na úkor ODS,“ uvedl.

Menší vládní strany podle něj obsadily klíčové pozice ve vládě. „Přesto jsme svědky projevů nekolegiality a neloajality vůči ODS. Projevilo se to i při volbě prezidenta ČR. Dobře si pamatuji, jak předseda KDU-ČSL demonstrativně volil kandidáta koalice Paroubek-Bursík,“ prohlásil Tlustý.

V restitucích neustoupí

Vadí mu proto, že se nyní lídr lidovců Jiří Čunek dovolává dohod k vládní verzi církevních restitucí, se kterou Tlustý nesouhlasí. „Je přinejmenším pokrytecké, když tentýž pan Čunek volá po jakémsi dodržování dohod. Já opravdu nevím, co má na mysli. Možná to vědí jiní,“ míní rebel ODS.

Tlustému vadí, že se před pokusem hlasovat o restitucích ve Sněmovně nekonala důkladná debata a politická diskuse nad konstrukcí příslušného zákona. „Jsem přesvědčen o tom, že jsme si mohli ušetřit dnešní rozepře,“ uvedl k tomu. Potvrdil také, že jeho kritický názor na vládní předlohu stále trvá.

„Je třeba mít zcela přesnou představu co, jak, komu a kdy se navrací. V opačném případě můžeme očekávat nekonečný seriál soudních sporům,“ varoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám