Hlavní obsah

Tlustý dal před rozpočtem přednost cestě do USA

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ODS musela v krátké době již podruhé žádat koaliční poslance o vypárování svého chybějícího člena při klíčovém hlasování. Předseda její poslanecké frakce a stínový ministr financí Vlastimil Tlustý dal totiž před jednáním o rozpočtu přednost stranické zahraniční cestě do USA, kam byl pozván spolu s předsedou ODS Topolánkem tamními republikány.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Po opilém Kottovi při hlasování a reformě veřejných financí je tak Tlustý druhým poslancem ODS, který absentuje při rozhodujícím hlasování. Svou stranu tak dostal do velmi nepříjemné situace, neboť to byl právě on, který ještě před dvěma týdny veřejně prohlašoval, že opozice v žádném případě nebude párovat koalici při klíčových jednáních Sněmovny. Nyní již podruhé musela o ODS své zásady zahodit.

Občanští demokraté se nejdříve při úterním zahájení schůze pokusili bez jakéhokoli zdůvodnění prosadit oddálení prvního čtení návrhu státního rozpočtu na příští týden, kdy již bude Tlustý, jako největší kritik vlády a její hospodářské politiky, přítomen. Poté, co sněmovní většina tento jejich pokus zamítla, museli požádat o vypárování.

Soc. dem. vyšla vstříc

Spolu s Tlustým bude podle všeho chybět z koaličního tábora předseda poslaneckého klubu soc. dem. Petr Ibl, takže poměr hlasů mezi vládními a opozičními poslanci zůstane zachován. Ibl Právu řekl, že buď zajistí někoho ze svých stranických kolegů, anebo nebude sám hlasovat. Postupem ODS byl velmi rozčarován předseda rozpočtového výboru Miloslav Kalousek (KDU-ČSL), který Právu řekl, že sám jako místopředseda výboru Tlustý hlasoval pro časový harmonogram schvalování rozpočtu, podle kterého má přijít první kolo na řadu právě do 15. října.

"Harmonogram schválili všichni již v září," prohlásil Kalousek. Jeho slova doplnil místopředseda výboru Michal Kraus (ČSSD): "Velmi mě překvapuje, že kolega Tlustý, který často kritizuje koalici za to, že podle něj nepracuje, nyní, kdy měl šanci ukázat, jak sám s návrhem rozpočtu pracoval, zvolil raději zahraniční cestu."

Podle Krause je navíc praxe při schvalování rozpočtu mnoho let stejná a první čtení začíná vždy v první středu říjnové schůze komory. "ODS od nás nemohla očekávat, že ji - lidově řečeno - tento pokus sežereme a budeme souhlasit s oddálením jednání o rozpočtu," řekl Kraus.

ODS nechtěla s barvou ven

Podle Ibla tajili občanští demokraté hlavní důvod oddálení prvního kola státního rozpočtu do poslední chvíle. "Až pod tlakem šli s barvou ven a připustili, že hlavním důvodem je právě absence Tlustého," poznamenal šéf klubu soc. dem. Podle některých koaličních poslanců byla snaha ODS pochopitelná, neboť Tlustý bude při diskusi citelně chybět, neboť je považován v ekonomické oblasti za hlavního řečníka.

Jak přiznal na dotaz Práva místopředseda ODS Petr Nečas, Tlustého cesta do Spojených států nemá s parlamentem nic společného, jde o setkání se zástupci republikánů, kteří také podle Nečase hradí náklady. Podle kuloárových informací si chtěl Tlustý zajistit své vypárování ještě před svým odjezdem do Spojených států pro případ, že Sněmovna neoddálí první kolo jednání o rozpočtu. Mezi kolegy přiznal, že jeho cesta do USA není nezbytná, nicméně chce se jí zúčastnit.

Reklama

Související články

Ve Sněmovně začne bitva o rozpočet

Boj o podobu státního rozpočtu na příští rok, tedy spíše o výši jeho schodku, zahájí v prvním čtení Sněmovna na schůzi, která začne odpoledne. Rozpočet počítá...

Výběr článků

Načítám