Hlavní obsah

Tluchoř obhájil pozici šéfa klubu ODS před Tlustým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř obhájil výkon funkce na tomto postu. Od svých kolegů ze sněmovního klubu strany dostal 62 hlasů, jeho vyzyvatel Vlastimil Tlustý jich získal 11. Tluchoř je uvnitř strany vnímán jako Topolánkův příznivec, naopak Tlustý je znám svou kritikou předsedy ODS.

Článek

Tlustý na sebe v minulých měsících upozornil nesouhlasem s původní vládní předlohou reformy financí. Je také nejvýraznější postavou vnitrostranické platformy, jejíž členové se obávají, že současné stranické vedení příliš ustupuje od volebního programu ODS.

Úterní volba byla podle Tluchoře plánovaná, protože podle jednacího řádu klubu je mandát předsedy roční. Tluchoř je šéfem poslaneckého klubu strany od 26. září loňského roku, předtím stál v čele sněmovní frakce téměř devět let právě Tlustý.

Pak se ale stal ministrem financí v první Topolánkově vládě a vlivné místo šéfa poslanců opustil. Poté, co ho Topolánek do svého druhého kabinetu již nepřizval, zůstal Tlustý řadovým poslancem. Momentálně není ani členem žádného ze sněmovních výborů, ačkoli stál léta v čele rozpočtového výboru, který bývá označován za vůbec nejdůležitější.

Tluchoř i Tlustý byli do sněmovny zvoleni za Středočeský kraj. Tlustý se na podzim chystá obhajovat místo předsedy středočeské organizace ODS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám