Hlavní obsah

Bez nouzového stavu je vláda bezzubá. K velkému rozvolnění ji dotlačil soud

Praha
Aktualizováno

Staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pátek oznámil velké rozvolnění, k němuž dojde již od pondělí. Podle svých slov z něj ale není šťastný, chtěl by, aby nastalo až později. Opatření kabinet zmírnil kvůli rozhodnutím Nejvyššího správního soudu (NSS), který postupně ztrhal řadu dříve zavedených restrikcí.

TK po mimořádném jednání vlády 28.5.2021Video: ČTK

 
Článek

„Názor Nejvyššího správního soudu je velmi restriktivní, pokud jde o možnosti a pravomoci ministerstva zdravotnictví uzavírat plošně služby,” uvedl ministr.

Podle něj soud nedává prostor pro plošná opatření. Ministerstvo proti němu bude podávat ústavní stížnost, přesto kabinet v pátek rozhodl o velkém rozvolnění. Otevřou restaurace, bazény, bary, herny či sauny a wellness.

Velké rozvolnění. Od pondělí se otevírají restaurace a další služby

Domácí

„Nejsem z toho šťastný, že musíme toto rozvolnění udělat. Kdyby nás k tomu nedonutil rozsudek soudu, tak bych navrhoval termín 14. června,” dodal Vojtěch.

Diskutovat se nyní podle něj bude o případné změně pandemického zákona. Právě na jeho základě jsou po skončení nouzového stavu opatření vydávána.

I opatření omezující provoz vleků bylo nezákonné, uvedl soud

Ekonomika

„Souhlasím s tím, že kompetence ministerstva zdravotnictví měly být precizovány," dodal. Podle něj je v současné době jedinou možností plošných opatření vyhlášení právě nouzového stavu, což není optimální.

Vojtěch se účastnil v pátek poprvé jednání po svém znovujmenování. Resort už vedl do loňského podzimu. Ve funkci vystřídal ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petra Arenbergera (za ANO), který rezignoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám