Hlavní obsah

Tisíce ohňů z pálení čarodějnic zachytila družice

Meteorologická družice Metop-B zachytila nedělní pálení čarodějnic. Nejen na našem území tuto filipojakubskou noc vzplály tisíce ohňů, na snímku je znázorňují fialová políčka. V ČR jich bylo nejvíce v oblasti Vysočiny.

Foto: Metop-B, EUMETSAT, NOAA/ČHMÚ

Filipojakubská noc pohledem meteorologické družice

Článek

„Družice používá spektrální obraz, vhodný při detekci kouře či písečných bouří. Díky své schopnosti detektovat prach může rozpoznat i kouř z každého z malých požárů vzniklých při tradičním pálení čarodějnic. Teplota kouře je jiná než jeho okolí,“ vysvětlil pro Novinky mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

Ohně lze na snímku pozorovat v ČR hlavně od Vysočiny až po Rakovnicko. V západních Čechách je jich vidět minimum, zato přes hranice v Sasku a kolem Drážďan je jejich hustota větší než u nás. Ani v rozplývající se oblačnosti od Slezska k Praze teček na družicovém snímku příliš není, stejně tak v Bavorsku, Polsku, Rakousku a na Slovensku.

Kvalitu ovzduší to poznamenat nemá

Dvořák je přesvědčený, že kvůli krátkodobému pálení čarodějnic k žádnému většímu znečištění ovzduší nedochází. „Ohně byly jen velmi malé, kouř navíc rozptýlil vítr,“ dodal.

Požárů, u kterých by museli zasahovat hasiči, navíc bylo i díky počasí o třetinu méně než loni. [celá zpráva]

Zapalováním ohňů se lidé dříve snažili chránit před čarodějnicemi, které se slétaly na sněm.

Reklama

Výběr článků

Načítám