Hlavní obsah

Požárů na čarodějnice ubylo proti loňsku o třetinu, i díky počasí

Požárů za poslední dubnový den a čarodějnickou noc bylo letos o třetinu méně než vloni. Hasiči to přičítají chladnějšímu počasí a vydatným dešťům z předchozích dnů. Podle informací zveřejněných na webu Hasičského záchranného sboru ČR hasiči od nedělní půlnoci až do pondělních sedmi hodin ráno zasahovali u 93 ohňů, loni jich bylo 140.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Pálení čarodějnic v Otaslavicích na Prostějovsku

Článek

Za jeden kalendářní den je dlouhodobý průměr 51 požárů, letošní 30. duben se tak opět dostal nad tuto hranici. Ne ale tak výrazně, jako v uplynulých letech.

"Ve srovnání s předchozími roky byla letošní čarodějnická noc pro zasahující hasiče klidnější, a to zejména díky chladnějšímu počasí a vydatným dešťovým (někde i sněhovým) srážkám v uplynulých dnech. Nejčastěji hasiči vyjížděli k menším požárům lesních a travních porostů, hořely také popelnice a kontejnery na odpad," uvedla mluvčí hasičského sboru Michaela Franclová.

Bilance požárů: Škoda 5 miliónů, čtyři zranění

Požáry v poslední dubnový den způsobily škodu přesahující pět miliónů korun, čtyři lidé při nich byli zraněni. Nejvíce práce s ohněm měli hasiči ve Středočeském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji, naopak nejklidnější noc pro ně byla v Pardubickém a Zlínském kraji.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Pálení čarodějnic v Otaslavicích na Prostějovsku

K největším patřil v neděli ranní požár budovy v mysliveckém areálu v Podbořanech na Lounsku, který podle odhadu způsobil škodu víc než tři milióny korun. Čarodějnické ohně se mohly podílet na zapálení střechy rodinného domu v Hoděmyšli na Příbramsku a požáru odpadu v Praze.

Oheň v Hoděmyšli byl zlikvidován po dvou hodinách, způsobil škodu 100 tisíc korun. "Jako jedna z možných příčin vzniku požáru byla stanovena zalétnutá jiskra z nedalekého pálení čarodějnic," zmínila Franclová.

V Praze hořel odpad nakupený na pěti metrech čtverečních v bývalé vápence u Dalejského potoka. Příčinou požáru byla podle hasičů nedbalost při zakládání ohně v přírodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám