Hlavní obsah

Těžké popáleniny se hojí. Malou Juliju ze Lvova brzy propustí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neskutečné odhodlání ukázala kriticky popálená osmnáctiměsíční Julija, kterou vojáci koncem března převezli z ukrajinského Lvova přes Polsko do Prahy. Šance na její záchranu nebyly velké. Měla extrémně bolestivé popáleniny třetího stupně na 60 procentech těla, převáželi ji připojenou k dýchacímu přístroji.

Foto: Jarmila Štuková, FN Královské Vinohrady

Malá Julija už má nejhorší za sebou.

Článek

Jak přesně se jí to stalo, se lékaři na pražských Vinohradech nevyptávali, zřejmě nešlo o přímé zranění z ruského vojenského útoku. Nic to nemění na tom, že kvůli ruské agresi jí nedokázali tamní lékaři poskytnout potřebnou péči.

„Jsme přesvědčeni, že by stačil jeden den a bylo by to dítě mrtvé. V tak těžkém stavu bylo,“ vzpomíná přednosta Kliniky popáleninové medicíny FN Královské Vinohrady Robert Zajíček.

Jedinečný příběh, na který Právo před třemi měsíci upozornilo, má teď šťastný konec. Díky precizní péči lékařů z pražské Všeobecné faktuální nemocnice a FN Královské Vinohrady se holčičku podařilo zachránit, a co víc, brzy ji propustí z nemocnice.

Vojáci převezli do Prahy vážně popálenou 18měsíční ukrajinskou holčičku

Válka na Ukrajině

Zlepšení je vidět na první pohled, pomalu se jí vrací úsměv na tváři i rošťácké jiskření v očích. „Holčička je velice pozitivní. Dostala se z toho a jezdí tady v kočárku s maminkou v areálu nemocnice. Teď s ní rehabilitujeme,“ vysvětlil přednosta.

Nyní by měla zamířit v doprovodu maminky do odborné rehabilitační léčebny pro děti v Košumberku. „Rehabilitace je extrémně důležitá,“ doplnil Zajíček.

Další operace

Poslat ji k další léčbě zpět na Ukrajinu není možné. „Tamní kolegové, se kterými jsme v kontaktu, nám jednoznačně řekli, že na Ukrajině žádná rehabilitace pacientů momentálně neexistuje,“ vysvětlil přednosta. Další léčebný pobyt uhradí malé pacientce ministerstvo vnitra, respektive program Medevac (vládní zdravotně-humanitární program), který ve spolupráci s dalšími institucemi transport dívky do Česka zajistil.

Foto: Jarmila Štuková, FN Královské Vinohrady

V Česku Julija prodělala náročné operace.

I tak jde o běh na dlouhou trať. Poškození kůže byla velmi vážná. Holčičku z polského Řešova, což je nejblíže k ukrajinským hranicím, převezli vojáci do Česka 26. března. První rozsáhlý zákrok, který obnášel odejmutí mrtvé kůže a její nahrazení zdravou tkání, podstoupila o čtyři dny později.

Tkáň bylo nutné odebírat po částech, následovaly proto další zákroky. „Myslím, že holčičku čekají ještě další rekonstrukční operace, protože problém popálenin je, že jizevnatá tkáň neroste stejně jako tělíčko pacienta,“ řekl Zajíček.

Dva převozy civilistů

Transport malé Juliji byl vůbec prvním oficiálním převozem těžce popáleného pacienta od vypuknutí války na Ukrajině do EU. Dosud byl do Česka zorganizován převoz jen dvěma civilistům. Tím druhým byl dobrovolný hasič, o kterého se postarala FN v Olomouci.

„Jednalo se o 28letého hasiče, který jako dobrovolník v Kyjevě vypomáhal, stoupl na minu a přišel o nohu,“ přiblížila vedoucí mezinárodních programů Medevac na vnitru Mag­da Kociánová. Snaha je ale pomáhat pacientům a raněným civilistům přímo na místě. I proto, že převozy jsou nákladné a mohou stav dotyčných zkomplikovat.

Lékařům ve Lvově a Kyjevě chybějí přístroje, a hlavně zdravotnický materiál, který se jim Česko snaží zajistit. Podílejí se na tom ministerstva obrany, vnitra i zdravotnictví ve spolupráci s Českým červeným křížem, hasiči i fakultními nemocnicemi. Speciálně pro popáleninová centra směřovala pomoc 2,5 milionu korun. Posláno na Ukrajinu bylo i několik sad krevních vaků.

Specialisté na popáleniny z Vinohrad se domlouvají na školení kolegů na Ukrajině. Rádi by jim poskytli i moderní přístroje. „Julinka měla štěstí. Na Ukrajině je ale spousta dětí, které štěstí nemají, a chtěli bychom jim pomoct právě tam,“ řekl přednosta Zajíček.

Přímo na místě pomáhá i nespočet neziskových organizací. Například Lékaři bez hranic, kteří ve válečných oblastech poskytují pomoc raněným, převážejí je do nemocnic na západě země, ošetřují nemocné a zajišťují infrastrukturu. Chybí třeba dostatek čisté pitné vody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám