Hlavní obsah

Teroristé využívají ČR jako tranzitní zemi, uvedl Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Teroristé podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) zřejmě využívají Českou republiku jako tranzitní zemi při cestách do západní Evropy. Předseda vlády to řekl s odkazem na informace tajných služeb při čtvrteční návštěvě Aera Vodochody.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

"Máme prostřednictvím našich zpravodajských služeb indicie, že Praha, respektive ČR, je využívána jako místo tranzitu, ale není to zdaleka otázka jen České republiky," uvedl Sobotka.

Jeho slova potvrzují informace z francouzských justičních zdrojů, podle nichž jeden z francouzských džihádistů, kterého vyslýchali v srpnu po jeho návratu ze Sýrie do Francie, vypověděl, že mu údajný strůjce pařížských atentátů Abdelhamíd Abaaoud nařídil cestovat přes Prahu, aby se vyhnul odhalení.

Teroristé a jejich spolupracovníci využívají ČR i jiné země jako místo, přes které cestují lidé podílející se na přípravě teroristických činů.

"Země, které jsou bezpečné, tak mohou být vytipovány jako tranzitní země," dodal Sobotka. Cestující z bezpečných zemí mohou být považováni za méně nápadné než ti, kteří cestují ze zemí zmítaných terorismem. "Je to reakce na to, že ČR je bezpečný stát," řekl Sobotka.

Netřeba zavírat hranice

Zpravodajské služby a policie podle něj intenzivně spolupracují a ČR je schopná monitorovat aktivity teroristů. Považuje za úspěch, že ČR tyto informace má, což potvrzuje, že není třeba zavírat hranice a je možné sledovat pachatele pomocí moderních technologií a nikoliv plotů.

"Jakékoliv uzavírání hranic v rámci EU je proti zájmům ČR," zdůraznil Sobotka s tím, že by tento krok mohl mít dopad na export, služby, zaměstnanost a podobně.

Strůjci pařížských atentátů navíc podle premiéra nebyli z řad uprchlíků, kteří do Evropy přišli v posledních měsících, ale v Evropě se už narodili, proto by uzavření hranic v rámci EU problém nevyřešilo.

Podle premiéra byl zásah francouzských bezpečnostních sil proti teroristům velmi rychlý a efektivní. "Přesně takto je třeba bojovat proti terorismu," dodal Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám