Hlavní obsah

Teploty opět lámaly rekordy, u Prahy naměřili 35,5 stupně Celsia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Česku ve středu opět padaly teplotní rekordy, v Řeži u Prahy bylo naměřeno 35,5 stupně Celsia a teploty přes 35 stupňů se vyskytovaly na více místech. Rekordně vysoko vystoupala rtuť teploměru na 85 stanicích z celkových 126. Meteorologové varují před rizikem požárů, podle výstrahy by navíc už ve čtvrtek měly především východ země zasáhnout silné bouřky.

Foto: Reuters

Článek

Podle meteorologů bylo ve středu sice překonáno dost rekordů, většina z nich ale není z odborného hlediska příliš významná, padly totiž na stanicích, které mají jen krátkou historii měření.

Rekordní teplota pro 14. července byla překročena například na naší nejstarší meteorologické stanici v Praze Klementinu. Dosavadní rekord 34,8 stupně, který zde naměřili v roce 1832, ve středu překonala teplota 35,4 stupně Celsia. Na stanici v Ruzyni vystoupal teploměr na 33,1 stupně Celsia stejně jako v Praze Libuši.

Teploty přesahující 30 stupňů přetrvají v Česku a dalších zemích Evropy i v následujících dnech. O víkendu a v pondělí se má sice podle mluvčího Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petra Dvořáka mírně ochladit na 26 až 30 stupňů, pak ale teplota opět překročí tropické hodnoty.

V Českých Budějovicích padl teplotní rekord z roku 1928, jenž činil 32,8 stupně Celsia. Přístroje ve stínu naměřily hodnotu vyšší o osm desetin. V Brně-Žabovřeskách byl ve středu teplotou 34,5 překonán rekord ze 14. července 2001, kdy bylo zaznamenáno 33,3 stupně Celsia. Rekordy padly i v Plzni-Bolevci nebo na jihu Moravy v Dyjákovicích. Z odborného hlediska ale není podle meteorologů většina dnešních rekordů příliš významná, padly totiž na stanicích, které mají jen krátkou historii měření.

Horké počasí se negativně projevuje na zdravotním stavu lidí. Vedra nesvědčí zejména starším lidem a kardiakům, záchranáři hlásí nárůst počtu výjezdů. Napilno mají i hasiči. Třeba na Pardubicku ve středu vyjížděli ke třem větším požárům travních porostů a lesa. Dva z nich jsou v blízkosti Lázní Bohdaneč, kde už předtím hořelo šestnáctkrát.

Východní Čechy a Moravu navíc ve čtvrtek zasáhnou silné bouřky, avšak nemají být příliš nebezpečné. [celá zpráva]

Nebývalá vedra postihla i další země Evropy, třeba Rakousko podle meteorologů patří k nejteplejším evropským oblastem s teplotami až 38 stupňů a konec tropických dnů nepřichází. Podobná situace je v Maďarsku, ale třeba i ve Švédsku, kde cestující trpěli šest hodin v porouchaném rychlíku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám