Hlavní obsah

Přijdou silné bouřky, varovali meteorologové

Novinky, jim
Aktualizováno

Meteorologové vydali ve středu další ze série výstražných informací tohoto léta. Lidé by měli v nadcházejících dnech být na pozoru nejen před vedry a s tím spojenými problémy, ale i před intenzivními bouřkami.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Do střední Evropy bude od jihu proudit velmi teplý vzduch. Ve čtvrtek přejde přes naše území k východu studená fronta,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav v tiskové zprávě.

K výraznému ochlazení v nejbližší době podle ČHMÚ nedojde, maximální teploty budou nadále překračovat tropickou hranici 30 stupňů Celsia, v pátek a v sobotu se pak na Moravě a ve Slezsku mohou vyšplhat ještě ke 35 stupňům.

Občas se místy vyskytnou lokální srážky, ale nebezpečí vzniku požáru bude nadále vysoké,“ upozorňují meteorologové.

Ve čtvrtek dokonce dojde ve východní oblasti ČR na bouřky, které mohou být velmi intenzivní. Napršet by mohlo v kombinaci se srážkami až 30 milimetrů deště. ČHMÚ nevylučuje, že kvůli tomu ještě vydá další výstražnou informaci.

Přívalové srážky mohou nárazově rozvodnit menší toky, zatopit se mohou sklepy, garáže nebo níže položené byty.

Vyprahlá zem chce pít

Dlouho trvající vedra vysušují půdu a úroda už je pomalu ve stavu ohrožení. „Na většině zemědělských oblastí se v ornicové vrstvě blíží využitelná vodní kapacita k bodu vadnutí. To znamená, že rostliny už nedokáží z půdy vláhu přijímat,“ informovala Barbora Tobolová z ČHMÚ s tím, že nejhorší situace nyní panuje v Polabí, východních i západních Čechách a na jižní Moravě.

Podle ní ale očekávané osvěžení v podobě dešťů nepřinese zemědělcům převratné změny. Očekávané bouřky totiž budou ve znamení přívalových srážek, které vyprahlá země nedokáže pojmout a vetšina vody odteče pryč.

Další rekord na jihu Čech

V Českých Budějovicích ve středu opět padl denní teplotní rekord. Tentokrát z roku 1928, který činil 32,8 stupně Celsia. Přístroje ve stínu naměřily odpoledne zatím 33,1 stupně Celsia, maximum se očekává kolem 17:00, informoval meteorolog Martin Modlitba.

V Českých Budějovicích bylo letos zatím nejtepleji v pondělí, a to 33,5 stupně, kdy byl překonán 102 let starý denní rekord. I přes stávající vedra se stále drží historické maximum ze 27. července 1983, k překonání chybí 4,3 stupně Celsia. Vůbec nejtepleji bylo tento rok na jihu Čech o uplynulém víkendu v Táboře, a to 34,9 stupně Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám