Hlavní obsah

Teplotní rekordy v sobotu padly na 22 místech

Aktualizováno

Předpovědi se naplnily a sobotní počasí se nebývale vydařilo. Teplotní rekordy padly na 22 měřících stanicích. Nejvyšší teplota - přes 20 stupňů Celsia - byla naměřena v Dyjákovicích na Znojemsku, čímž byl překonán rekord z roku 1998.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Turisté v zámeckém parku v Lednici na Břeclavsku

Článek

Dvě desítky let stará maxima byla překonána na mnoha místech, teplo bylo zejména v jižní části republiky. V Brodě nad Dyjí meteorologové naměřili 19,7 stupně Celsia, v Pohořelicích o tři desetiny méně. Více než 18 bylo dnes i na dvou stanicích v Brně a na jedné v Lednici na Břeclavsku.

V jižních Čechách padly dva teplotní rekordy z roku 1998. V Černé v Pošumaví na Českokrumlovsku naměřili meteorologové 16,6 stupně Celsia, v Lenoře na Prachaticku 15,4 stupně. Nejtepleji - 17,8 stupně Celsia - bylo ovšem na území jižních Čech ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku.

Rekord padl i v Hubenově na Jihlavsku. Ten dosavadní z roku 1992 tam byl překonán o téměř čtyři stupně Celsia. Meteorologové tam naměřili 13,9, před 25 lety tam dosáhla teplota deseti stupně Celsia.

V Olomouci meteorologové naměřili 17,5 stupně Celsia.

Přijde ochlazení

V dalších dnech se ochladí. Od jihozápadu se začíná zatahovat, přichází zvlněná studená fronta, která přejde přes Česko během druhé poloviny noci a v neděli dopoledne. Příští týden bude deštivější. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám