Hlavní obsah

Těhotné vězeňkyně by neměly mít automaticky přerušený trest, rozhodli poslanci

• Aktualizováno
Novinky, jas

Ženy odsouzené za zvlášť závažné trestné činy by do budoucna neměly mít jistotu, že v případě těhotenství dojde automaticky k přerušení jejich trestu. Sněmovna ve středu již v prvním čtení schválila novelu, která tento automatismus ruší. Novelu trestního řádu, kterou nyní dostane k posouzení Senát, podpořilo 148 poslanců.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci na jednání Sněmovny.

Článek

„Cílem návrhu je zabránit situacím, kdy nebezpečné pachatelky závažné trestné činnosti nenastoupí do výkonu trestu odnětí svobody nebo se dostanou v důsledku těhotenství nebo mateřství na svobodu, kde představují tak výrazné bezpečnostní riziko, že je namístě přistoupit k omezení jejich osobní svobody i po dobu těhotenství a mateřství,“ uvedli předkladatelé z ANO, ČSSD, ODS, Pirátů, SPD, KSČM a TOP 09 v důvodové zprávě.

Policie zadržela propuštěnou vražedkyni Janákovou

Krimi

Soud by měl v případě přerušení trestu a rozhodování o odkladu nástupu do vězení nově posuzovat nejen zájem dítěte, ale rovněž osobnost odsouzené, závažnost a okolnosti spáchání trestného činu, za který byla odsouzena, a v neposlední řadě i potřebu ochrany společnosti.

Případ Janáková

Novela vznikla v reakci na případ Petry Janákové, která byla za vraždu odsouzena ke 30 letům vězení. Ve vězení otěhotněla, díky čemuž byla dočasně propuštěna.

Trest jí měl být přerušen do doby, než dítě, které se jí narodilo loni v srpnu, dosáhne jednoho roku. Žena však byla znovu zadržena a umístěna do vazby, neboť křivě obvinila vězeňského dozorce, že ji znásilnil.

Poslanci novelou reagovali na protesty veřejnosti, která měla z nekontrolovaného pobytu vražedkyně na svobodě obavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám