Hlavní obsah

Tečka funguje omezeně. Chyba v infrastruktuře, přehlcení serverů, říká Vojtěch

Aktualizováno

Mobilní aplikace Tečka, která uchovává certifikáty o očkování, zaznamenala v pondělí rozsáhlé potíže, které trvají ještě v nočních hodinách. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že na vině je chyba v infrastruktuře a přehlcení serverů. Mluvčí resortu Daniel Köppl dříve řekl, že problémy souvisejí s přenastavováním parametrů kvůli pondělní změně v uznávání certifikátů.

Foto: Novinky

Článek

Potíže se týkají vedle zobrazování korektní platnosti certifikátů také přístupu lékařů do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN) či webu, kde si lidé mohou certifikáty vytisknout.

"Pokud jde o aplikaci Tečka, tam byla určitá chyba v rámci infrastruktury, přehlcení serverů. Dochází tam k určité migraci dat a kolegové na tom pracují. Myslím si, že v rámci některých aplikací u některých osob už to funguje bez problémů, někde ještě nikoliv," řekl večer po tiskové konferenci Vojtěch. Podle něj bez potíží funguje systém ISIN. Pokud by lidé měli s aplikací problém, mohou si stáhnout certifikát z portálu ve formátu pdf. "Tečka není jedinou možností, jak se prokázat," uvedl ministr.

Potíže zmínil na tiskové konferenci i premiér Andrej Babiš (ANO). "Ano, byly tam nějaké problémy," řekl.

„Mohu potvrdit, že ISIN vypadával. Někteří lékaři nemohli vystavovat žádanky na testy,“ uvedl vpodvečer Köppl. Podle něj jsou všechny systémy propojené, potíže souvisejí s přenastavováním platnosti QR kódu po testování.

Systém se do pondělních 22 hodin stále nepodařilo plně obnovit, certifikáty v aplikaci čTečka se mnoha uživatelům ukazují jako neplatné. Problémy tak měli nejen lidé během dne například v restauracích, ale pustit je kvůli výpadku systému nemusejí večer například ani do divadla nebo kina.

„Vyhodili mě z restaurace.“ Tečka má výpadky, aktualizace drhne

Software

Ladislav Dušek, šéf ústavu zdravotnických informací a statistiky, na dotaz Novinek řekl: „Údajně ISIN nespadl, ale měl velmi zpomalené reakce kvůli tomu, že se aktualizovala Tečka.“

Nefunkčnost Tečky pocítili čeští občané i v zahraničí, kde se nemožnost zobrazení platného certifikátu dost problematicky vysvětluje.

Mezinárodní ostuda. Nefunkční Tečka nechala na holičkách Čechy v zahraničí

Domácí

Jako doklad o bezinfekčnosti je od pondělí nutné předložit právě certifikát o dokončeném očkování nebo potvrzení o prodělání covidu. Už se neuznávají negativní PCR ani antigenní testy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám