Hlavní obsah

Technoparty v ostravské koksovně bez problémů

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Bez  policejního zásahu a jen s drobnými povrchovými zraněními skončila v Ostravě protestní technoparty. Přesto se organizátoři problémům nevyhnuli. Začátek akce museli kvůli požadavkům hasičů o pět hodin odložit. V hale bývalé koksovny Karolina se podle pořadatelů sešlo asi čtyři tisíce lidí.

Článek

Mnozí z tanečníků podepsali petici proti policejnímu zásahu na červencovém setkání technařů na Tachovsku.

"Účastí jsem absolutně nadšen, hala byla zcela plná. Zaznamenali jsme jen pár odřenin a škrábanců. Když jsme večer bourali kus zdi, abychom vytvořili nouzový východ, tak nikdo v takový úspěch snad ani nedoufal. V hale nikdo nebyl," konstatoval organizátor Vítězslav Oleják a dodal, že vlastně jediným nešvarem se stal pošlapaný trávník před halou.

"Domníval jsme se, že největším problémem bude přílišný hluk, ale i když prý byla hudba slyšet až na docela vzdáleném vlakové nádraží Střed, tak zatím žádná stížnost nedorazila. Občas se nějaký policista mihl, ale jinak jakoby vymřeli," usmíval se.

Jeho slova potvrdil i ostravský operační důstojník: "Byl klid. Hlídkovali jsme v okolí, uvnitř nebylo zapotřebí zasahovat." Mladí lidé sice museli před halou několik hodin čekat na začátek akce, ale poté si hlasité hudby dosyta užili. "Tohle bylo to nejlepší, co se v Ostravě letos uspořádalo. Koksovna je ideálním místem," podotkl Jakub Holan z Ostravy-Poruby na adresu chátrající unikátní památky v soukromých rukou.

Zdálo se, že technopárty ani nezačne

Dlouho se ale zdálo, že technoparty ani nezačne. Těsně před plánovaným začátkem přijeli zástupci hasičů s pracovníky ostravského magistrátu a razantně zasáhli. "Protipožární opatření tady nebyla skoro žádná. Chyběl únikový východ, ukázali jen dva hasicí přístroje, všude bylo plně děr, kde se lidé mohli zranit," vypočítal ředitel odboru prevence moravskoslezských hasičů Jiří Pokorný.

Hasiči dali pořadatelům lhůtu do 19.30 hodin, poté ještě hodinu počkali. Stovky lidí se zatím srocovaly před vchodem. Organizátoři kladivy rychle vybili kus starší vyzdívky a vytvořili únikový východ. Přivezli hasičáky a nebezpečná místa buď ohradili nebo zakryli. Teprve potom hasiči odešli.

"Když jsem se na magistrátu ptal, co máme splnit, odpověděli, ať si to sami zjistíme. Pak přijdou a málem akci zakázali. Naštěstí jsme všechno zvládli," oddychl si Oleják.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám