Hlavní obsah

Technoparty v chráněné oblasti na Českolipsku byla zakázána

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ LÍPA

Technoparty, která se má uskutečnit od pátku na soukromém pozemku v Horní Libchavě na Českolipsku, pozastavila ve čtvrtek stráž Chráněné krajinné oblasti (CHKO) České středohoří. Právu to sdělila vedoucí CHKO České středohoří Markéta Peřinová.

Článek

Důvody pro pozastavení akce jsou podle ní dva. Jedním je fakt, že technoparty zasahuje do období druhého hnízdění ptáků a mohla by kvůli ní uhynout nedávno narozená mláďata, ale i ostatní chráněné druhy. Druhým to, že pozemek, kam se příznivci techno chystají, leží ve čtvrté zóně CHKO a zakazuje se tam vjíždět motorovými vozidly, tábořit a rozdělávat ohně. To je navíc zakázáno zákonem.

Technařům hrozí pokuty

"Akci jsme nepozastavili přímo my, ale stráž při CHKO. Pořadatelé akce nás navíc ani nepožádali o povolení," zmínila Peřinová. Upřesnila rovněž, že situaci budou monitorovat přímo na místě a spolupracovat s policií, aby mohla zasáhnout v případě porušení zákona.

V této souvislosti už českolipská policie varovala účastníky i pořadatele před možnými sankcemi v případě, že by se akce dostala do rozporu se zákonem o ochraně přírody. "Obdrželi jsme rozhodnutí CHKO České středohoří. Účastníkům poskytujeme informace o tom, jaké sankce jim hrozí. Pokuta za porušení zákona dosahuje až 100 tisíc korun," sdělila Právu mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

Současně koncert v kostele

Podle dostupných informací se na technoparty chystá několik stovek lidí. Obavy z přívalu tanečníků mají také na místní radnici i obyvatelé. "Pozemek vybraný pro technoparty leží nedaleko vesnice. Domluvili jsme s hygieniky v České Lípě, aby při akci měřili hluk a jsme v kontaktu s policií i CHKO," řekla Právu místostarostka Horní Libchavy Ilona Pokutová (nez.).

Organizátoři akce se jim navíc ozvali pouze e-mailem a žádný další kontakt na sebe neuvedli. "Oznámení nám poslal nějaký pan Lukáš Verner," upřesnila Pokutová. Lidé se podle místostarostky chodí ptát na radnici s obavami, co se bude v obci dít. Technoparty totiž koliduje v se sobotním koncertem v kostele.

Policisté se připravují rovněž na fanoušky techno z ciziny a mají pro ně přeložené výzvy v angličtině a v němčině. Motoristy vyzývají, ať se od pátku do neděli raději vyhnou silnicích kolem Horní Libchavy, hlavně pak úseku do Slunečné.

Reklama

Výběr článků

Načítám