Hlavní obsah

Technaři obsadili nepravý pozemek, policie je vystěhovala

Právo, Milan Vojtek
Mikulčice

Technoparty na jihu Moravy se o víkendu zřejmě neuskuteční. Dvě skupiny nákladních aut u Mikulčic a Moravské Nové Vsi na pomezí okresů Hodonín a Břeclav byly v pátek dopoledne jediným pomníčkem nočního pokusu technařů o uspořádání party.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Technaři utáboření u Moravské Nové Vsi byli pod dohledem policie.

Článek

Technaři neměli pozemek, na kterém by se mohli usadit. Skupiny příznivců technohudby sice ve čtvrtek večer do okolí Mikulčic přijely, spletly si ale pozemek a policie je z chráněné oblasti vykázala. Nemohly ani do místa u Moravské Nové Vsi, které bylo domluveno, protože na něm se nachází biosferická rezervace. Někteří technaři odjeli ještě ve čtvrtek večer, jiní ještě v pátek ráno vyspávali v autech.

„Jsou tady a vyčkávají, až budou řidičsky použitelní. Nebyli v noci  ve stavu, kdy by byli schopni odjet. Při vyklízení neoprávněně zabrané lokality museli dokonce požádat, kdo jim sedne za volant auta, aby s ním přejel mimo chráněné území,“ řekl v pátek ráno jeden z policistů, který dohlížel na situaci v Mikulčicích na Hodonínsku.

„V noci přijela skupina asi dvou set příznivců techna, kteří obsadili louku u Mikulčic. Ukázali smlouvu na její pronájem, jenže se spletli a najeli jinam. Podle smlouvy měli mít pronajatý pozemek o několik kilometrů dál, u Moravské Nové Vsi. Protože se jednalo o chráněné území, navíc oblast ochrany zdroje pitné vody, byli ze zabraného území vykázáni,“ řekl mluvčí hodonínské policie Petr Zámečník.

Starosta se nezalekl

Podle policie velmi dobrou práci prokázal starosta Mikulčic Josef Helešic (ODS). Vyzbrojen potřebnými mapami nájezdníkům ukázal, do jak cenného území vjeli. Po výčtu možných sankcí v řádu miliónů korun souhlasili, že prostor vyklidí.

Část technařů ale nebyla schopná řízení auta a po vyklizení chráněného území zůstali stát na poli v sousedství říčky Kyjovky a spánkem si krátili čas nutný na vystřízlivění. Ještě dopoledne skupinu pozvolna se probouzejících spáčů, vesměs z Francie, Velké Británie a Čech hlídali policisté. Většina jich odjela už v noci.

Technoparty zhatil zákaz vjezdu

Šest převážně francouzských dodávek se utábořilo na poli poblíž sousední Moravské Nové Vsi. Chtěli najet na místo, na které měli pořadatelé sjednanou nájemní smlouvu. Ani tam ale neuspěli. Na technaře čekal zákaz vjezdu na příjezdové cestě k vyhlédnuté a pronajaté louce. Zákaz je na svém místě řadu let, protože pozemek je jako součást Biosférické rezervace Dolní Morava a území Natury 2000 nejen v režimu ochrany přírody, ale je především je v okolí jímacího území prameniště pitné vody. Jako takový musí být uchráněn před činností, která by mohla ohrozit zdroj.

„Kromě skupinky na poli, která se tam utábořila, nemáme v okolí žádné technaře. Ve vzduchu je navíc policejní vrtulník, který monitoruje situaci. Podle posledních zpráv, nenašel při svém přeletu až po Starý Hrozenkouv na Uherskohradištsku žádné stopy, že by se někde chtěli technaři usadit,“ řekla Právu mluvčí břeclavské policie Kamila Haraštová.

Policisté zůstávají ve střehu

Policisté zůstávají ve střehu. Přesto převládá názor, že se akce neuskuteční. Technoparty většinou již začínají uprostřed týdne. V akci přesto zůstává kolem pětačtyřiceti policistů, další jsou v záloze. Podle webových stránek, na kterých diskutují příznivci techna, měl Moraviatek 2009 odvést pozornost od dalších akcí, Czechteku 2009 a Slezteku 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám