Hlavní obsah

Tchaj-wan? Nepochybně bych tam jel, řekl kandidát na šéfa Senátu Růžička

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pokud by se Jiří Růžička (nestr. za TOP 09 a STAN) stal předsedou Senátu, podnikl by cestu na Tchaj-wan, kterou plánoval jeho předchůdce Jaroslav Kubera (ODS). Druhý adept na šéfa horní komory Miloš Vystrčil (ODS) jasnou odpověď nedal. Tchaj-wan je pro Číňany jednou z nejcitlivějších diplomatických záležitostí. Senát si nového předsedu zvolí ve středu.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Růžička (nestr. za TOP 09 a STAN)

Článek

„Byl jsem jedním z těch, který pana Kuberu v té cestě podporoval. Považuji to za důležité z hlediska ekonomického, máme tam zájmy z hlediska vědecké i výzkumné činnosti. Takže já bych tam nepochybně jel,“ odpověděl ve středu Růžička na dotaz Novinek.

Cestu na Tchaj-wan považuje za „důležitý signál toho, že svoboda, demokracie a právo jsou důležité věci“.

Zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera

Domácí

Druhý adept na šéfa Senátu Vystrčil tento týden v České televizi jasnou odpověď nedal. „Ještě nejsem předseda Senátu, cestu jsem nepřipravoval, neznám, co se tam plánovalo. Nejdříve bych se rád s těmi věcmi seznámil, abych věděl, komu to pomůže či nepomůže,“ řekl Vystrčil.

Jasnou odpověď nedal ani ve středu na plénu, kdy k jasnému postoji k cestě na Tchaj-wan vyzval senátor Pavel Fischer. „Pokud mám říct svůj osobní názor a svoji prioritu, tak jako Miloš Vystrčil a předseda senátorského klubu ODS a jednou možná jako předseda Senátu říkám, že prioritou bude, aby si Česká republika zachovala statut země, která hájí lidské svobody,” prohlásil Vystrčil v kandidátském projevu.

Kubera dostal varování

Tchaj-wan je pro Číňany jednou z nejcitlivějších diplomatických záležitostí. Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení samostatnosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

Měla by se zřídit linka mezi Prahou a Tchaj-pejí, myslí si Ferjenčík

Domácí

Čína opakovaně ostatní země upozorňuje, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli a nebudily tím zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Potrestáme vás i české firmy. Čína prostřednictvím Hradu nepokrytě vyhrožovala Kuberovi

Domácí

Cestu na Tchaj-wan plánoval na jaro zesnulý předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Čína se na to dívala s nelibostí. Podle serveru Aktuálně Čína Kuberu před cestou varovala dopisem, ve kterém napsala, že pokud cestu uskuteční, potrestá Kuberu i české firmy podnikající v Číně.

Kancelář prezidenta podle serveru hrozby podpořila vlastním přípisem a dopis předala Kuberovi 14. ledna na novoročním obědě.

Reklama

Výběr článků

Načítám