Hlavní obsah

Taxikáři protestovali v centru Prahy. Blokovali Lazarskou i magistrálu

Praha
Aktualizováno

Skupina zhruba 100 pražských taxikářů v pondělí odpoledne zahájila další ze série protestů proti alternativním přepravním službám typu Uber. Ze Strahova vyrazili do centra, kde kroužili kolem Lazarské ulice, která je významným tramvajovým uzlem. Pak se přesunuli na magistrálu. Pondělní protest skončil po 19. hodině, další je naplánován na čtvrtek.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Taxikáři opět protestovali proti alternativním přepravním službám typu Uber.

Článek

Protest taxikáři zahájili v Lazarské ulici, odkud přejeli k Nuselskému mostu a následně k nádraží. Problémy byly v jednom jízdním pruhu i v Legerově. Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana jednoho taxikáře policisté zadrželi kvůli neuposlechnutí výzvy úřední osoby. MHD v centru již jezdí podle jízdních řádů.

„V současné době taxikáři blokují pravý jízdní pruh u hlavního nádraží ve směru na Prahu 7. Řešíme rovněž vozidla v Legerově ulici, kde jsou průjezdné tři ze čtyř jízdních pruhů,” řekl po 18. hodině Hulan.

Taxikáři ukončili protest na magistrále po 19. hodině. Několik se jich vydalo do Argentinské ulice v Praze 7. Situaci řeší policie.

Taxikáři v okolí křižovatek magistrály s ulicí Boženy Němcové předtím předstírali závady na autech. „V této lokalitě je situace již stabilizována,” řekl Hulan.

Blokování tramvají

Pomalou jízdou blokovali taxikáři nejdříve Lazarskou a její okolí, kde vznikly kolony aut a tramvají. Kvůli protestu odklonil dopravní podnik několik tramvajových linek. Linka 5 byla obousměrně odkloněna po trase Anděl - Újezd - Malostranská - Náměstí Republiky - Hlavní nádraží. Linky 2 a 18 byly odkloněny pouze ve směru na Prahu 4 po trase přes Národní divadlo - Jiráskovo náměstí.

V pohotovosti je i policie, která se snažila zajistit průjezdnost pro linky MHD.

Ve snaze poukázat na nerovné podmínky uspořádali už před dvěma týdny tři pomalé jízdy Prahou, kterými blokovali dopravu. V porovnání s těmito akcemi je ale v pondělí protestujících taxikářů méně a nechtějí blokovat dopravu u Staroměstského náměstí, kde se uskutečnilo přivítání s českými olympioniky.

„Prostě Evropská, Pařížská, Staroměstské náměstí a jeho okolí jsou pro nás tabu. Jsme přece všichni vlastenci a nebudeme tímto ohrožovat oslavu národa s našimi reprezentanty,“ uvedli už dříve na Facebooku organizátoři protestu. Při předchozích protestních jízdách taxikáři nejdříve kroužili po magistrále, poté zvolili méně prostupné komunikace na vltavském nábřeží, což vedlo k větším dopravním komplikacím.

Pondělní akci svolalo Sdružení českých taxikářů, které spolupořádalo protesty i v uplynulých týdnech.

Firmy Uber a Taxify podle nespokojených řidičů taxi ignorují výzvu premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), aby legalizovaly svou činnost. Ministr dopravy v demisi Dan Ťok (za ANO) chce širší novelu zákona o taxislužbě, která vyřeší situaci kolem služeb typu Uber. Původně plánoval rychlá restriktivní opatření. Příprava a schvalování novely budou trvat asi rok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám