Hlavní obsah

Tajné služby budou dál bez kontrolorů. Tahle jména nešlo zvolit, zní z ODS

Právo, ada, nig

Trojice českých tajných služeb zůstává i nadále bez nezávislé kontroly, jejíž členové by mohli zpravodajcům koukat pod prsty. Ačkoli vláda poslala poslancům seznam šesti jmen, z nichž měla Sněmovna volit pětičlenný kontrolní orgán, koalice Spolu s uskupením Piráti a STAN volbu zablokovaly.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova BIS v pražských Stodůlkách. Ilustrační foto

Článek

„Viděli jste ta jména, to přece nemá smysl volit,“ reagoval stručně na dotaz Práva šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura, který připustil, že bude lepší nechat výběr vhodných kandidátů na příští vládu.

Jestli si poslanci myslí, že se lidé do takové funkce hrnou, jsou vedle
Andrej Babiš

Narážel tím na seznam, v němž figurují několikanásobný exministr, poradce premiéra Cyril Svoboda, pedagog pražské Právnické fakulty UK, člen vládní legislativní rady Jan Kudrna, náměstek ministra vnitra Jiří Nováček, ředitel bezpečnostního odboru na témže ministerstvu Josef Veselý, ředitel bezpečnostního odboru ministerstva zahraničních věcí Hynek Pejchan a šéf legislativního odboru prezidentské kanceláře Václav Pelikán.

Tajné služby má kontrolovat Svoboda i lidé z vnitra či Hradu

Domácí

Postup opozičních koalic zaskočil premiéra Andreje Babiše (ANO). „Poslanci nás opakovaně atakovali, abychom urychleně vybrali kandidáty nezávislé kontroly, a když se nám to konečně podařilo, tak návrh shodili pod stůl, aniž o jménech vůbec hlasovali,“ řekl Právu Babiš.

Podle něj není snadné najít lidi, kteří by měli nejvyšší bezpečnostní prověrku a byli schopni takovou práci vykonávat. „Jestli si poslanci myslí, že se lidé do takové funkce hrnou, jsou vedle,“ dodal Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám