Hlavní obsah

Tajné služby má kontrolovat Svoboda i lidé z vnitra či Hradu

Právo, ada, nig

Bezpečnostní rada státu ve středu doporučila šest lidí do nezávislého kontrolního orgánu zpravodajských služeb. Pětičlenný tým, který po nominaci vládou bude schvalovat Sněmovna, má mít právo koukat tajným službám pod pokličku i v případě živých kauz.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Cyril Svoboda na on-line chatu.

Článek

Jde o exministra Cyrila Svobodu, nyní poradce premiéra, dále pedagoga Právnické fakulty UK, člena vládní legislativní rady Jana Kudrnu, náměstka ministra vnitra Jiřího Nováčka, ředitele bezpečnostního odboru vnitra Josefa Veselého, ředitele bezpečnostního odboru ministerstva zahraničí Hynka Pejchana a šéfa legislativního odboru Hradu Václava Pelikána.

Slevili z podmínek pro uchazeče

„Nominace musí v pondělí ještě schválit vláda,“ potvrdil Právu premiér Andrej Babiš (ANO).

Už to stačilo. Jste arogantní a bez empatie, napsal Zemanovi syn oběti výbuchu ve Vrběticích

Domácí

Na podobě zvláštního kontrolního orgánu se shodl parlament už v roce 2017, ale vláda dosud nebyla schopná najít vhodné adepty. Proto Sněmovna i Senát letos slevily z podmínek a po uchazečích už nepožaduje VŠ právnické vzdělání.

Prověrka na nejvyšší stupeň přísně tajné platí dál stejně jako dovršení věku 40 let.

Nezávislý orgán má sloužit nejen ke kontrole, zda zpravodajci neporušují pravidla, ale také pro to, aby jejich vedení mělo oporu při možných obviněních z případných neka­lostí.

Zpravodajcům vadí povinnost odpovídat na otázky

Domácí

Kontrola by mohla vstoupit například i do dosud živé kauzy Vrbětic.

Reklama

Výběr článků

Načítám