Hlavní obsah

Tajemství z komunistické éry. V budově ministerstva dopravy se skrývá podzemní kryt

Novinky, mak
Praha

V budově dnešního ministerstva dopravy se v minulosti nacházelo centrum totalitní moci komunistického Československa. Zachovaly se zde části bytu někdejšího prezidenta Gustáva Husáka i podzemní kryt komunistických funkcionářů.

Unikátní podzemní kryt Gustáva HusákaVideo: Novinky

 
Článek

Kdy kryt vznikl, je dnes obtížné dohledat. Archiv ministerstva dopravy byl v roce 2002 zaplaven povodní a významná část písemností byla zničena. Část zdrojů uvádí dobu ještě před druhou světovou válkou, jiná část zdrojů datuje vznik těsně po válce. Kryt byl však do záplav funkční, využíval se jako skladové prostory.

Budovu na začátku 60. let minulého století přebral Ústřední výbor KSČ. Stala se tak faktickým centrem totalitní moci až do sametové revoluce. S převzetím domu byl kryt modernizován a rozšířen podle požadavků vládnoucí elity. Měřicí a kontrolní přístroje v krytu, které jsou dodnes na stěnách, udávají hodnoty kapacity krytu 180 lidí a generátor je dimenzován na ještě větší zátěž.

Kryt je pod jižní, kratší částí budovy. Jeho nouzový východ směřuje do blízkého parčíku vedle ministerstva a je „maskovaný“ křovím. Z důvodu ochrany před nevítanými návštěvníky parčíku je dnes východ pevně uzavřený.

Husákův nábytek

V centrální části krytu je také originální psací stůl Gustáva Husáka a další dobový nábytek, rádio, psací stroj či úřední pořadače. V krytu jsou zachována umyvadla, toalety či sprcha a bojler na ohřev teplé vody. V případě dočasné izolace od světa zde byla zásoba vody. V krytu nebyla zvláštní nádrž na pohonné hmoty pro generátor, ty se skladovaly v sudech.

V areálu budovy ministerstva dopravy se v posledních letech natáčelo hned několik českých a zahraničních filmů jako České století, Casino Royale, Bony a klid 2.

Reklama

Výběr článků

Načítám