Hlavní obsah

Tábor ve Vyšních Lhotách je přetížen náporem Čečenců

Novinky, Pavel Blažek, Táňa Artušensková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA, ČESKÝ TĚŠÍN

Přijímací středisko žadatelů o azyl ve Vyšních Lhotách na Frýdeckomístecku je přetíženo stovkami Čečenských uprchlíků, kteří přecházejí do Česka z polských uprchlických zařízení. Lidé zde musí být ubytováni i ve společenských místnostech.

Foto: Leona Roháčková

Boerboel, nositel řady nejvyšších titulů, původem z JAR. Pes jménem Tula neboli Buď zticha je jedním z nejkrásnějších zástupců plemene

Článek

Pro Čečence jsou uvolňovány i prostory, které sloužily všem, např. společenské místnosti, kuchyňky apod. "Uvolňujeme, co se dá. Lidé spí všude, kde je kousek místa," reagoval pro Právo vedoucí tábora Daniel Topinka. Podle něj je v táboře nyní asi 700 uprchlíků, kteří žádají v ČR o azyl. Z toho polovinu tvoří Čečenci. Ti jsou sem z hranic svážení nepřetržitě.

"Kompetentní pracovníci se snaží vyřizovat přijímací procedury co nejrychleji, aby mohli být žadatelé ubytováni i v jiných azylových zařízeních, tedy v pobytových střediscích," sdělila ve čtvrtek Právu pracovnice tiskového odboru ministerstva vnitra Marie Masaříková. Uvedla, že příliv čečenských žadatelů údajně nespokojených s péčí polských úřadů trvá.

Za týden čtyři stovky žádostí

"Od středy minulého týdne do tohoto čtvrtka požádalo o azyl celkem 384 osob z Čečenska, z toho za poslední tři dny se jedná o 133 osob," upřesnila Masaříková.

"Neustále přijíždí další a další Čečenci. Jako důvod azylu udávají válku ve své zemi. Stále tady však postávají na mostě další a jiní přijíždějí z Polska taxíky," řekl Právu odpoledne kolem 16. hodiny pracovník cizinecké policie z Českého Těšína.

Masaříková potvrdila zprávy o chystané návštěvě ředitele odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomáše Haišmana v Polsku, kde má o problému jednat s polským protějškem.

Na dotaz Práva existují-li poznatky o možném spojení některých z čečenských žadatelů o asyl s čečenským organizovaným zločinem působícím na našem území odpověděla: "Nemám takové informace."

Dále uvedla, že Čečenci v naši zemi požádali o azyl a není jí známo, že by opouštěli azylové zařízení s cílem vydat se do jiné země. Nikdo zatím neumí odhadnout, kdy nejnovější uprchlická vlna skončí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám