Hlavní obsah

Synové nechtěli k otci a matka dostala pokutu. Zastal se jí Ústavní soud

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud (ÚS) v pátek vyhověl stížnosti ženy, která dostala od Krajského soudu v Praze pokutu za to, že se její synové odmítali stýkat s otcem. ÚS konstatoval, že chlapci, kterým je 12 a 13 let, projevili svou vůli, a není proto namístě matku postihovat.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

Soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček v odůvodnění konstatoval, že není přípustné, aby se soudy snažily dosáhnout narovnání vztahů mezi rodičem potomky i proti vůli dětí, „které lze pro jejich věk již považovat za natolik rozumově a emocionálně vyspělé, že jsou schopny uvědomit si dosah těchto svých rozhodnutí”.

„Pokud nelze dítě i přes adekvátní výchovné působení přesvědčit, že má jít k otci, jeví se ukládání pokut jako nesmyslné a neplnící zákonem předvídaný účel, tj. zajistit splnění povinnosti,” citoval Šimíček z jednoho z předchozích verdiktů ÚS, který se věnoval totožné problematice.

Krajský soud pokutu uložil kvůli tomu, že podle jeho názoru mohla za negativní postoj dětí vůči otci právě matka. To se však podle ÚS neprokázalo a i krajský soud  konstatoval jistý díl viny na straně otce.

Krajský soud se bude muset případem znovu zabývat.

Související téma:

Foto: Ústavní soud, Novinky

Ústavní soud

Reklama

Výběr článků

Načítám