Hlavní obsah

Syn Michalákové prý žadonil, aby s matkou nemusel být déle než 15 minut

Právo, Jan Martinek

Nezájem a nechuť k biologické matce. Tak odůvodnila krajská komise pro sociálně-právní ochranu dětí v Norsku rozhodnutí, jímž ztrácí Eva Michaláková své syny Denise (10) a Davida (6). S oběma má Michaláková zákaz styku, mladšího komise doporučila k adopci. Text rozhodnutí z 24. září má Právo k dispozici.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Michaláková

Článek

V odůvodnění se píše, že starší syn Denis se nechce s Evou Michalákovou stýkat: naposledy se viděli v březnu loňského roku. K dalšímu setkávání se ho údajně pokoušeli přesvědčit jak pěstouni, kteří ho mají v péči, tak odbor sociálně-právní ochrany dětí, ale neúspěšně.

„Denis stanovil při návštěvě sociální pracovnice v rodině pěstounů 12. ledna pět jasných požadavků, které paní Michaláková musí splnit, aby se s ní byl ochoten setkat. Nesmí ho objímat, zdvihat, ptát se, jestli se chce přestěhovat do Česka nebo k ní domů, fotografovat ho a mít s sebou telefon ani fotoaparát. Matka při setkání 20. ledna na tyto požadavky přistoupila, ale syn se s ní nadále odmítá sejít,“ píše se v rozhodnutí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Při další návštěvě sociální pracovnice v rodině pěstounů 27. ledna stanovil Denis další požadavky. Mohl by se s paní Michalákovou sejít, ale maximálně na patnáct minut. Chtěl by, aby ho někdo informoval, až uběhne pět, deset a patnáct minut, a aby pěstouni u toho také byli,“ stojí v textu.

Denis se podle slov komise nechce stýkat ani s otcem Josephem, kterého na rozdíl od bývalé manželky nezbavila rodičovských práv.

Žádné focení

„Denis absolutně trvá na svém odmítání paní Michalákové. Nechce se sejít ani s panem Michalákem a sám k tomu řekl, že se s ním nemusí vidět, protože to řekl nějaký soudce. Jakmile se začne mluvit o styku, tak je chlapec vždy rezignovaný a vykazuje výrazné tělesné reakce,“ píše se v odůvodnění.

I proto komise dospěla k názoru, že zákaz styku s matkou bude pro dítě nejlepší: opřela se o názor psycholožky, podle které zmínky o styku s rodiči u Denise vyvolávají stres a zatěžují ho.

Davidovi podle komise ublížila medializace případu, zejména ho rozrušilo, když se na internetu objevily intimní fotografie, znázorňující ho a jeho tetu na WC. „Denis je z tohoto jednání velmi zklamaný a silně na něj reaguje,“ píše se v rozhodnutí.

„Uvedl, že se chce zeptat paní Michalákové, proč dělá hlouposti, že jí chce říct, že se mu nelíbí, že dává fotografie médiím a že lže,“ stojí v textu. Proto také nechtěl, aby u sebe matka měla fotoaparát, až se příště uvidí.

U mladšího Davida komise dospěla k názoru, že adopce bude v jeho nejlepším zájmu. A to i přesto, že Norové dříve možnost adopce u chlapců vylučovali.

Mladšího syna prý rodiče nezajímají

Podle zprávy si mladší chlapec vytvořil silný vztah k pěstounům a Michalákovy nepovažuje za rodiče. „Chlapce prostě paní Michaláková a pan Michalák vůbec nezajímají. Neptá se na ně ani na styk s nimi, ačkoli každopádně o posledním styku s matkou nelze říci, že by sám o sobě byl nepříznivý,“ píše se ve zprávě.

U nás se do boje za vrácení obou synů do Česka vložili mnozí politici: ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) zaslal do Norska protestní nótu, osobně se ve sporu angažovali i někteří čeští europoslanci. Prezident Miloš Zeman se v reakci na rozhodnutí Norů rozhodl nepozvat norskou velvyslankyni na Pražský hrad na oslavu 28. října.

Eva Michaláková se zatím nevzdává: poté, co vyčerpá opravné prostředky v Norsku, se plánuje odvolat k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Anketa

Postupují podle vás norské úřady v případě bratrů Michalákových správně?
Ano
31 %
Ne
69 %
Celkem hlasovalo 5458 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám