Hlavní obsah

Svrčinová je pro povinné očkování proti covidu

• Aktualizováno

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová je pro povinné očkování proti covidu-19. Uvedla to v pondělí ráno v rozhovoru pro Radiožurnál.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová

Článek

Svrčinová uvedla, že očkování je v současnosti jedinou možností, která se v boji proti epidemii nabízí. „Bohužel jiná cesta není,“ řekla. „Já osobně bych viděla i cestu povinného očkování,“ doplnila.

Proti povinnému očkování se v neděli v televizních debatách vyslovili ministryně financí Alena Schillerová (ANO), bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula, jihočeský hejtman Martin Kuba z ODS či místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Povinné očkování plánuje zavést od 1. února Rakousko. Dosud zavedly povinnou vakcinaci proti covidu pro všechny obyvatele tři země: Indonésie, Mikronésie a Turkmenistán.

Pod hrozbou odnětí svobody. V Rakousku bude očkování proti covidu povinné

Zahraniční

V Česku se od pondělí zpřísnila hygienická pravidla pro neočkované. Podle hlavní hygieničky se efekt opatření projevuje s týdenním až desetidenním zpožděním, k případnému dalšímu zpřísnění by se mohlo přistoupit po této době.

Vláda prý zvažuje kvůli epidemii také vyhlášení nouzového stavu. Opatření by umožnilo výpomoc mediků v nemocnicích.

Vojtěch navrhne vyhlášení nouzového stavu

Domácí

Svrčinová uvedla, že hygienici vyrážejí každý den na kontroly. „Nepůjdeme samozřejmě tam, kde víme, že restauratéři kontrolu provádí, máme signály, že určité skupiny provozovatelů nekontrolují tak, jak by měly,“ poznamenala s tím, že na ně většinou upozorní občané.

Ve Vídni demonstrovaly desetitisíce odpůrců protiepidemických opatření

Koronavirus

Hostům podle ní hrozí pokuta až 10 tisíc korun, provozovatelům až tři miliony. O počtu a výši dosud uložených pokut přehled neměla. Poznamenala, že ne každý je ochotný zaplatit na místě a správní řízení trvají dva až tři měsíce.

Očkování alespoň první dávkou má v Česku 70 procent dospělé populace.

Reklama

Výběr článků

Načítám