Hlavní obsah

Svoboda: Škromach lidovce nerozdělí

Právo, dan, gö

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Místopředseda KDU-ČSL a ministr zahraničí Cyril Svoboda v úterý ostře zareagoval na nápad prvního místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha, podle kterého by v kabinetu měli zůstat jenom ministři loajální k vládě. Škromach se tím zjevně pokusil rozštěpit lidovecké členy vlády.

Foto: Zdeněk Šmýd

Dožínky ve Strážnici ukáží, jak naši předkové pracovali při žních.

Článek

"Ministři KDU-ČSL se nenechají rozdělit a budou postupovat společně," uvedl Svoboda v prohlášení, které zaslal Právu před svou týdenní cestou do jihovýchodní Asie. Kromě Svobody sedí ve vládě dva další místopředsedové KDU-ČSL, Milan Šimonovský (doprava) a Libor Ambrozek (životní prostředí).

Přitom Svoboda jako první při vzniku koaliční krize na výzvu Grosse deklaroval, že vláda je akceschopná. Jako jediný z lidoveckého předsednictva v době, kdy lidovci vystoupili s návrhem, aby premiér odstoupil, volal po svolání celostátní konference KDU-ČSL. Tím rozhořčil svého stranického šéfa Miroslava Kalouska.

"Stane se, co strana rozhodne"

Stav koaliční krize Svoboda nekomentoval, ale poznamenal, že Kalouskova slova - že pokud bude i po sjezdu ČSSD premiérem Gross, KDU-ČSL se rozhodne "suverénně" - lze chápat jako odchod lidovců z vlády. "Na základě takového vyjádření to tak lze vnímat," uvedl Svoboda.

Na otázku, jestli by mu nebylo líto opustit kabinet, o němž tvrdí, že funguje bez ohledu na koaliční krizi, šéf diplomacie podotkl: "Nedá se nic dělat. Když strana rozhodne, tak se stane."

Janeček: nedáme se zase kádrovat

Škromachovy úvahy rozzlobily i místopředsedu poslaneckého klubu KDU-ČSL Josefa Janečka. "Naši ministři jsou ve vládě, aby prosazovali vládní prohlášení, což bezesporu plní. Proto takovéto kasání a znovuprosazování politiky kádrování nepovažuji za příliš šťastné," řekl Janeček.

Ministr Svoboda popřel, že s Grossem konzultoval postup při řešení vládní krize. "Nikdy jsem žádné separátní jednání s premiérem Grossem samostatně nevedl," řekl včera na dotaz Práva. Přiznal ale, že seděl spolu s dalšími ministry, včetně Grosse, po večerním zasedání vlády 23. února po půlnoci ve Strakově akademii. Byli mezi nimi ministryně školství Petra Buzková (ČSSD) a šéf unionistů, ministr spravedlnosti Pavel Němec.

"Skutečně nešlo o žádné koaliční jednání. Takovouto interpretaci razantně odmítám," uvedl šéf diplomacie.

Podle Buzkové se tam přítomní ministři různých stran bavili o koaliční krizi. "Spíš bych řekla, že Standa Gross dával informace členům vlády, aby věděli, co se děje," uvedla včera pro Právo. Tehdy se Svoboda zúčastnil zasedání vlády jako jediný lidovecký ministr. Poté, co Gross podle Svobody řekl, že bude uzavřené jednání vlády, všichni přítomní náměstci opustili Strakovu akademii. "Přesunuli jsme se později do vedlejší místnosti. Někdo si dal něco k pití, někdo kávu," dodal ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám