Hlavní obsah

Svoboda: Poslanci, kteří nepodpoří vyšší zdanění hazardu, nejednají svobodně

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda KDU-ČSL Cyril svoboda vnímá neutrální stanovisko k lidoveckému návrhu na vyšší zdanění hazardu jako pozitivní. V rozhovoru pro Právo ale připustil, že jeho schválení narazí na silný odpor ve Sněmovně. Podle něj bude při jednání hrát velkou roli lobby, hlasování by pak mělo ukázat, kdo jednal svobodně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cyril Svoboda, šéf KDU-ČSL

Článek

Pane předsedo, KDU-ČSL si vzala boj proti hazardu jako jedno z hlavních předvolebních témat. Do Sněmovny jste předložili novelu loterijního zákona. Jaké šance ta novela má?

To zatím nevím. Jednal jsem o tom s premiérem, který za vládu zaujal neutrální stanovisko, což fakticky znamená pozitivní stanovisko. Vláda je vždycky skeptická k poslaneckým návrhům, protože také připravuje věcný návrh zákona, který ale bude kdo ví kdy. V našem osobním rozhovoru se pan premiér vůbec nestavěl proti tomu, že by se v době krize řádně zpoplatnil hazard.

Mluvili jsme o tom také se sociálními demokraty, jednal jsem o tom s předsedou strany Paroubkem i s předsedou klubu Sobotkou. Ti obecně vyslovili tomuto návrhu podporu. Uvidíme, jestli se ta podpora bude týkat i zpoplatnění. Rýsuje se dohoda o tom, že by obce mohly hazard někde zakázat, někde zase povolit. U sociální demokracie je prostor pro jednání. TOP 09 a ODS jsou ale proti.

S těmi jste o tom také jednal?

Mluvil jsem o tom s Mirkem Kalouskem, ten je proti. Také jsem se dotázal předsedy klubu ODS Tluchoře a zjistil jsem, že tam také není podpora.

ČSSD chce pouze dát obcím pravomoc, aby na svém území rozhodovaly o provozu hazardu. Kamenem úrazu ale bude vyšší zpoplatnění. Jak je o tom přesvědčíte?

To je pravda, že to bude největší problém. To, co navrhují sociální demokraté, je jen zpřesnění současné právní úpravy, podle které se obce mohou vyjádřit pouze k výherním automatům, ale už ne k videoterminálům a kasinům.

Podle návrhu ČSSD by se mohli vyjádřit k veškerému hazardu na svém území. To není nic radikálně nového, je to pouze dýmovnice. Hazard by měl být řádně zpoplatněn, podle nás by měla být zakázána reklama na hazard a sázení přes internet. Také by měly prostředky, které jdou z hazardu do občanské společnosti, jít přes fond, do kterého je vidět.

Jednali jste o svém návrhu i s provozovateli sázení? Jak reagují na vaše návrhy?

Je zajímavé, když jsou všichni v houfu, jsou všichni proti našemu zákonu. Potom za mnou každý z nich chodí a říká mi, že tomu nerozumím, a popisují mi, jak omezit konkurenci. Ti, co provozují kasina, říkají – my jsme v pořádku, ale je potřeba zatočit s hracími automaty. Ti, co provozují automaty, říkají, je nutné řádně definovat videoterminály. Mezi nimi je těžký konkurenční boj. To, co se děje v Sazce, ukazuje, o jaké peníze jde a co se vlastně v té komunitě děje. Udělat v tomto prostoru pořádek je jenom žádoucí.

Jak jste přišli na téma hazardu, že je potřeba více regulovat?

Hazard má velmi vážné dopady do společnosti, vede k patologickému hráčství a to vede k devastaci lidských osudů a mezilidských vztahů. Je na to napojena kriminalita. Respektované osoby jako primář Nešpor či biskup Malý vyzývají, aby se hazard zastavil. Také je v tom hodně korupce. To, že ve Sněmovně není dostatek poslanců, kteří by zvedli ruku pro větší zdanění hazardu, svědčí o tom, že nejednají svobodně.

Není to boj s větrnými mlýny? Jak chcete prorazit mocnou lobby, o kterém mluvíte?

Kdo se postaví proti našemu návrhu, tak deklaruje, že jde s hazardem. Kdybychom předkládali absurdní návrh, například hazard zakázat, tak bych pochopil, že pro to nezvednou ruku.

Jak se projevují lobbisté?

Poslanci říkají, že ohrožujeme financování sportu. Také argumentují, že pokud hazard omezíme, tak se přesune do šedé zóny a nepůjde vůbec zdanit. To jsou pseudoargumenty. Náš návrh vůbec neohrožuje financování sportu, ten spíše ohrožuje to, co se děje v Sazce.

Rudý hadr pro ty firmy je radikální zvýšení poplatku za provozování automatu či terminálu. Neohrozí je to ale?

Určitě ne, u videoterminálů se to skoro nezmění, ale u výherních automatů by se to změnilo tak, že by provozovatelé odváděli 70 tisíc na dobročinné účely. Podle mého nikdo nezchudne, protože se tam pohybuje spoustu šedých peněz. Podle našich odhadů by stát díky našemu návrhu získal čtyři miliardy. 

Celý rozhovor si můžete přečíst v aktuálním vydání deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministerstvo financí chce zdanit poker

V rámci připravovaného loterijního zákona chce ministerstvo financí dostat veškeré karetní hry na seznam hazardu. Zdanění pokeru, který zažívá velký boom, by...

Výběr článků

Načítám